hamburger-icon

Kliker.info

Demokratska fronta protiv podjele Mostara : Čudi nas potpuni izostanak reakcije građana, većine intelektualaca, nevladinog sektora i ostalih političkih stranaka

Demokratska fronta protiv podjele Mostara : Čudi nas potpuni izostanak reakcije građana, većine intelektualaca, nevladinog sektora i ostalih političkih stranaka

10 Marta
18:50 2016

komsic1(3)Do sada smo vidjeli i doživjeli svašta od vladajuće koalicije SDA-HDZ, ali nismo prijedlog po kojem se grad sastoji od federacije dviju općina, ističe u saopštenju za javnost Demokratska fronta-Željko Komšić.

Prvo su podijelili javna poduzeća Uredbom Vlade FBiH, koja je nezakonita i protuustavna. Nakon toga pokušavaju podijeliti javni RTV servis, po principu svakom njegov kanal. Ostaje samo zaokruživanje treće izborne jedinice, što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već najavio tzv. “Fuelovim” planom.

Ono što nas čudi jeste potpuni izostanak reakcije građana, većine intelektualaca, nevladinog sektora i ostalih političkih stranaka koje se smatraju probosanskohercegovačkim. Svi mirno stoje sa strane i ponašaju se kao da ih se to ne tiče. Ovo nije pitanje samo političkih stranaka i pozicioniranja pred postojeće lokalne izbore. Ovo je odluka koja se izravno tiče svih građana i Mostara, i Bosne i Hercegovine.

Apeliramo na sve građane koji osjećaju odbojnost od djeljenja na dva; dvije pošte, dvije elektroprivede, dva komunalna poduzeća, dvije škole pod jednim krovom, da učinimo pritisak i ne dozvolimo da nacionalne podjele ponovno zažive u Mostaru nasuprot njegovog jedinstvenog bića.

Podsjećamo da je Mostar u svojoj prirodnosti uvijek bio jedinstven grad, kozmopolitska sredina sa izrazitom vrijednošću tolerancije i solidarnosti među ljudima bez obzira na vjerske, nacionalne i kulturne identitete. Zajedničko svima bila je pripadnost Mostaru i svim njegovim simbolima u čije se ime u njemu oduvijek zajedno živjelo. Isključiva pripadnost Mostaru, a ne njegovim dijelovima.

Pozivamo sve one koji su u prilici kreirati prilike u Mostaru da se, zarad budućnosti mladih, izdignu iznad ličnih i nacionalnih interesa, te naprave okruženje normalnog fukcionisanja i zadovoljenja potreba građana.
Još jednom napominjemo i obraćamo se onima koji ne učestvuju u procesima odlučivanja, a imaju uporište u pripadnosti gradu Mostaru kao obični građani, da ne dozvolimo da podijele Mostar.
Pozivamo sve stranke, udruge i građane na stvaranje patriotskog bloka koji će se boriti protiv ovakve politike, koja je nastavak rata drugim sredstvima, navodi DF u saopštenju za javnost.

(Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

  1. bakir
    bakir 10 Marta, 20:43

    Nema Safe da organizuje autobuse i sjedne glasace u njih – jer pojma nemaju ni ko su ni sta su na ovom svjetu. Tako je bilo i u Svedskoj, Norveskoj i Danskoj. Nije se nikome moglo objasniti te 96-te da cemo izgubiti Mostar ako ne odemo na glasanje u Stockholm i da se tome HDZ i nadao – intelektualnoj ljenosti koja je specificna za cjelu nam BiH. Tako bi i bilo da Safa nije bio gradonacelnik i da nije vise puta izlazio i objasnjavao znacenje izbora. Mostar je grad umisljenih frajera sto veze nemaju sa zivotom. Znaju se samo pobiti a ni to tako dobro koliko misle i koliko se citav zivot spremaju za taj zivota vrjedan cin. Elem, jebem li ga… Safu treba dovesti u Mostar bar na vikend.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku