hamburger-icon

Kliker.info

Demokratska fronta : Nova apelacija pred Ustavnim sudom FBiH

Demokratska fronta : Nova apelacija pred Ustavnim sudom FBiH

21 Novembra
15:57 2015

fronta6Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić najavio je danas da će putem ovlaštenog predstavnika – potpredsjednika Federacije BiH biti pokrenuta nova apelacija pred Ustavnim sudom FBiH.

Kazao je da će ovaj put to biti radi utvrđivanja “da su svi postupci i odluke Vlade FBiH, od trenutka smjene Reufa Bajrovića (kadar DF-a) s pozicije federalnog ministra energije, rudarstva i industrije do imenovanja novog, protuustavne”.

Komšić je na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio da odluka Ustavnog suda FBiH kojom je, prema nezvaničnim medijskim navodima, Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH proglašena neustavnom, sada, praktično ništa ne znači, te da je sve “propalo” onoga trenutka kada Ustavni sud nije donio privremenu mjeru, kojom bi se, kako tvrdi, spriječio niz nezakonitih poteza.

Pojasnio je da će nova apelacija biti pokrenuta iz razloga što u “spornom” periodu nije osigurana zastupljenost konstitutivnih naroda u strukturi/sastavu Vlade FBiH onako kako to federalni ustav nalaže. U osvrtu na medijski najavljenu odluku Ustavnog suda u vezi s osporenom Uredbom, a što je bilo povodom za organizovanje pres-konferencije, Komšić je potcrtao da ta odluka dolazi prekasno, te da se u međuvremenu pokazalo “da kod nas politika počiva na bahatosti i sili, a ne na poštivanju reda i zakona”.

“Sve ovo oko čega se uzburkala i javnost, zbog čega je došlo do promjene vlasti i što je vladajuća većina željela da učini, sve se moglo izvesti u redovnoj proceduri, bez ikakvih problema i sporova na sudovima”, kazao je.

Predsjednik DF-a smatra da takav razvoj događaja pokazuje da nije moguće osigurati pravnu sigurnost bilo kome, te da se na takav način nikada neće uspostaviti pravna država.Usprkos svemu, DF će, kako je kazao, insistirati i ubuduće na zakonitosti i poštivanju ustavnih odredbi i odredbi drugih akata.

Komšić je ustvrdio da se “praksa sile, bahatosti i osionosti nastavlja te da ustavi, zakoni i poslovnici ništa ne znače”, ilustrirajući to primjerima koji treba da se dogode, a tiču se rekonstrukcija vlade ZDK-a, odnosno “smjene” DF-ovih ministara u Vladi Kantona Sarajevo, navodeći da najave u tom pogledu svjedoče o tome da će ponovno doći do ignoriranja redovnih procedura.

U kontekstu s najavljenom novom apelacijom, potpredsjednik FBiH Milan Dunović podsjetio je da su ovlašteni podnositelji zahtjeva za ocjenu ustavnosti premijer, dopremijeri, te predsjednik i potpredsjednik FBiH, navodeći da je sastav Vlade FBiH u pogledu zastupljenosti striktno definiran Ustavom FBiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s aktuelnom sigurnosnom situacijom u BiH, Komšić je kazao da posljednja dešavanja ponovno ukazuju na određenu konfuziju u pogledu zakonskih ovlasti i koordiniranja sigurnosnih agencija.

Dodao je da ima primjera profesionalizma i policijske solidarnosti, ali da je izostala sistematičnost kada se radi o djelovanju u sektoru sigurnosti, te da previše toga ovisi o “dobroj volji” ključnih aktera tog sistema.

Na dodatni uput u vezi s događajem koji se odnosi na bacanje i eksploziju, po svemu sudeći, pirotehničkog sredstva ispred vozila načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, generala Ante Jeleča, zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić podsjetio je na dosadašnja saznanja u vezi s tim incidentom, te se, također, kritički osvrnuo na funkcioniranje sistema sigurnosti u BiH, ocijenivši kao stranački zvaničnik da su OSBiH s obavještajnog stanovišta nezaštićene, odnosno da su operativna sigurnost i obavještajni rad u potpunosti povjereni drugim institucijama u BiH.

Suljagić navodi da je nivo prijetnje takav da nalaže korjenite reforme u obavještajnom, sigurnosnom i aparatu represije, odnosno da postoje sistemski propusti te da je pojava da se sigurnosne institucije previše bave kadrovskom politikom, a ne vlastitim zakonskim ovlastima.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku