hamburger-icon

Kliker.info

Demokratska fronta nema dileme : Stavovi Karamarka i HNS-a su ratnohuškački!

Demokratska fronta nema dileme : Stavovi Karamarka i HNS-a su ratnohuškački!

01 Marta
00:20 2015

CovicKara11Demokratska fronta najoštrije osuđuje današnju ratnohuškačku izjavu predsjednika HDZ-a RH, Tomislava Karamarka, kao i stavove izrečene na zasjedanju nevladine organizacije HNS .
– Stavovi šefa opozicione stranke u susjednoj državi, koji u potpunosti korespondiraju s danas deklarisanim ciljevima NVO HNS i nisu ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem.

Izmjene Ustava, odnosno Izbornog zakona su moguće u, za to Ustavom i zakonima ove zemlje propisanoj proceduri, te bilo kakvi pokušaji da se izmjene ustavnopravnog poretka ishoduju vaninstitucionalnim pritiscima susjednih država i njihovih satelita neće proći – saopćeno je iz DF-a.

Zahtjeve sadržane u tzv. deklaraciji s tog skupa Demokratska fronta smatra zahtjevima za uvođenje i ozakonjenje aparthejda na polovici teritorije Bosne i Hercegovine, i stoga će “u nama imati protivnike zauvijek”.

U Demokratskoj fronti ističu da nikada neće pristati na to da u miru predaju ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv. sabora bi trebali znati da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima.
– Sve građane Bosne i Hercegovine na svakom njenom koraku smatramo istim i jednakim, bez obzira na njihova etnička, vjerska ili nacionalna uvjerenja.

Proglašavanje cijelih skupina Bosanaca i Hercegovaca druge vjere i etničke pripadnosti za neprijatelje, što rade Dragan Čović i Božo Ljubić i strategijom direktne konfrontacije s njima – Bošnjacima, Srbima, Hrvatima koji misle drugačije od njih, te posebno onima koji se osjećaju primarno kao Bosanci i Hercegovci – nema budućnost i završit će potpunim krahom – navode iz DF-a.

Demokratska fronta ostaje vječno privržena vrijednostima ZAVNOBiH-a, te stoga još jednom poziva stranke lijeve provinijencije na zajedničku borbu protiv vrijednosti uime kojih su stotine hiljada građana ove zemlje protjerane, a desetine hiljada ubijene.

– Kada protivnici zajedničke i jedne Bosne i Hercegovine ovako jasno artikulišu svoju namjeru da je raskomadaju, mi nemamo izbora nego da još čvršće i rezolutnije stanemo u njenu odbranu. Konačno, izjava predsjednika HDZ-a RH predstavlja nagovještaj povratka Republike Hrvatske politici iz devedesetih godina i svrstava ga uz bok ekstremnoj desnici unutar Evropske unije koju predvode Nacionalni front i Jobbik – saopćio je DF.

Eventualna pobjeda Karamarkovog HDZ-a na izborima u RH prema mišljenju DF-a, imala bi izuzetno negativne posljedice po EU integracije BiH i Srbije, zbog čega se ova stranke nada da će EU Komisija i zemlje članice reagirati s ciljem spriječavanja ovakvog razvoja događaja.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku