hamburger-icon

Kliker.info

Demokratska fronta (DF) obilježila prvu godišnjicu osnivanja: Predstavljen ekonomski program Vizija 14-22

Demokratska fronta (DF) obilježila prvu godišnjicu osnivanja: Predstavljen ekonomski program Vizija 14-22

05 Aprila
15:18 2014

fronta23Svečanom sjednicom Predsjedništva Demokratske fronte BH (DFBH) danas je u Sarajevu obilježena prva godišnjica osnivanja ove stranke.Na sjednici, koja je bila više radnog nego svečarskog karaktera, predstavljene su temeljne odrednice ekonomskog programa DFBH-a pod nazivom “Vizija 14-22”.Sudionike skupa pozdravio je i čestitke u povodu prve godišnjice Stranke uputio predsjednik DFBH-a Željko Komšić, koji je u obraćanju istaknuo čvrstu opredijeljenost ove stranke da ne odstupi ni od jednog ranije proklamovanog programskog cilja.

Potcrtao je da se cijela priča o Demokratskoj fronti BH i njenoj ulozi u političkom životu BiH zasniva na viziji ljudi kojima je BiH na prvom mjestu, odnosno da se radi o stranci koja nije svrha sama sebi, nego o respektabilnom političkom faktoru na bh. političkoj sceni koji okuplja ljude, spremne, prije svega, na, pa i jednu vrstu žrtve u interesu zemlje i njenih građana.
– To je osnov oko kojeg smo se okupljali i to je osnov oko koga smo uspjeli napraviti zaista respektabilnu stranku – kazao je Komšić, podsjećajući pritom na to da je prošla samo godina dana od njenog osnivanja te na limitiranost u pogledu materijalnih sredstava.Ocijenio je da BiH predstoji ogroman rad i velike žrtve da bi zemlja napravila korak naprijed, te da nije vrijeme za slavlje, nego, prije svega, za maksimalan angažman na prevladavanju stanja stagnacije, a radi ekonomskog oporavka i razvoja.

– Temelj svega jeste kako ćemo da živimo kao građani BiH, hoće li biti posla, hoće li biti bolje i ima li šanse da se nekako potencijal i resursi ove zemlje “iščupaju” iz međusobnih političkih obračuna elita i stave na prvo mjesto – naglasio je Komšić.Ponovio je da DFBH nije svrha sama sebi, te apostrofirao da je svrha BiH i bolji život svih njenih ljudi, bez obzira  na to ko su, šta su i kako se zovu.U nastavku je predstavljen spomenuti ekonomski program koji je prethodno prezentiran na pres-konferenciji, održanoj uoči svečane sjednice Predsjedništva DFBH-a, a o čemu su govorili predsjedavajući Vijeća za ekonomska prava Političke akademije DFBH-a prof. dr. Dženan Đonlagić i članovi ovog vijeća Milan Dunović, Nedim Hogić, Afan Kalamujić i Muhidin Zametica.

Stranački ekonomski program “Vizija 14-22” sadrži, kako je rečeno, četiri poglavlja koja se odnose na podršku privatnoj inicijativi i realnom sektoru, privlačenje domaćih i stranih investicija, reformu javnog sektora i imperativ pokretanja ruralnog razvoja i turizma.Među ostalim, program se temelji na načelima provodivosti i efikasnosti, a orijentiran je ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, unapređenju zakonskog okvira u skladu s evropskim standardima, sistemskom pristupu poslovanju javnih preduzeća i racionalizaciji javne uprave, te reformi penzionog sistema i potpori privrednim subjektima, uključujući i izradu industrijske strategije.
Konstatirano je da “Vizija 14-22” vodi ka jačanju pravne i institucionalne sigurnosti u BiH, smanjenju nelikvidnosti i visine i broja nameta (poreza), aktiviranju tržišta kapitala, jačanju ekonomske diplomatije, aktivnoj politici zapošljavanja, te ruralnom i razvoju alternativnih izvora energije uz maksimalno korištenje bespovratnih sredstava Evropske unije. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku