hamburger-icon

Kliker.info

Deložacija kardinala Puljića : Smajovići bi prihvatili zamjenski stan

Deložacija kardinala Puljića : Smajovići bi prihvatili zamjenski stan

12 Novembra
07:08 2010

Advokat porodice Fadila Smajovića, Fahrudin Ibrišimović rekao je jučer za «San» da najvjerovatnije do deložacije nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz dijela vrhbosanske nadbiskupije neće doći budući da je porodica Smajović zainteresovana da se ovaj slučaj riješi vansudskim putem. Podsjetimo, odlukom Općinskog suda u Sarajevu, stan o kojem je riječ, treba  biti ispražnjen do 17. novembra.

Moguć dogovor             – Porodica Smajović je zainteresovana da im se nađe zamjenski stan. Nikada nisu ni tvrdli da moraju useliti u rezidenciju. Vjerujem da ćemo se sve dogovoriti i da do deložacije u srijedu 17. novembra neće ni doći i da će, ako ništa, doći do odgode. Mislim da bi to bilo najpravednije za obje strane i za nadbiskupiju i za moje klijente. Mi smo spremni za svaki dogovor – kaže Ibrišimović.

Odgoda deložacije           No, u Općinskom sudu Sarajevo, prema riječima portparola Amre Karačić, nije razmatrana ovakva ideja, kao ni pismo gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena u kojem je zatraženo da se deložacija odgodi.- Predsjednik Suda Goran Salihović je na službenom putu. Deložacije je zakazana za 17. novembar, a da li će do nje doći ili će se odgoditi, nije mi poznato. U ponedjeljak ćemo imati više informacija – rekla je Karačić.

Oduzimanje posjeda         Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" Mostar smatra kako je sudska odluka o deložiranju vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove čin koji predstavlja potvrdu i nastavak višestoljetne prakse. Tim povodom fra Andrija Nikić uputio je pismo kardinalu Puljiću u kojem se navodi kako ovaj slučaj "vraća u komunističko razdoblje kada katolici, za razliku od pravoslavaca i muslimana, a na prvom mjestu svećenici i franjevci nisu imali nikakva prava osim da budu ubijeni i da pune kazamate, u njima gnjiju i ostave svjedočanstvo vjernosti Bogu, Crkvi i narodu". -Spomenuta sudska odluka podsjeća nas na brojna izvršenja smrtne kazne i oduzimanja posjeda, što je turska vlast bez odgovornosti tijekom četiri stoljetnog zulumćarenja provodila nad franjevcima, katolicima i njihovom imovinom na području BiH, a što svjedoči franjevačka dokumentacija i kronike, navedeno je, između ostalog, u pismu.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku