hamburger-icon

Kliker.info

Dekan Korajlić o sigurnosti u BiH : Imamo jedan sigurnosni sistem razmrežen, a vidimo da su izvršioci krivičnih djela izuzetno dobro uvezani !

Dekan Korajlić o sigurnosti u BiH : Imamo jedan sigurnosni sistem razmrežen, a vidimo da su izvršioci krivičnih djela izuzetno dobro uvezani !

24 Aprila
08:36 2019

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, govorio je za TV N1 o sigurnosti u Bosni i Hercegovini nakon ubistava u Banjaluci.

“Izuzetno se loše osjećam kao građanin i čovjek koji se bavi naukom koja tretira ovu oblast. Ponekad pomislim da li se snalazimo kao društvo dovoljno u tom ambijentu. Ovo je težak jedan zločin, unio je dodatnu nesigurnost kod građana u BiH. Kod policijskih agencija i sigurnosnih službi unio je određenu nestabilnost. Vidimo da su izvršioci ovih krivičnih djela izuzetno opremljeni, planirali su svoje akcije, pitanje ko se u ovoj državi prati od koga, koje službe. Ja se ne bojim i ne trebamo se bojati legalnih službi koje rade, međutim, imamo raznih ‘para’ ovih, ‘para’ onih. Vidimo da su te grupe bile organizirane, da imaju specijalno naoružanje, specijalnu municiju, što vrlo često nedostaje policiji. Imamo jedan sigurnosni sistem razmrežen, dok vidimo da su izvršioci krivičnih djela izuzetno dobro uvezani. Nebitna je nacionalnost, bitno je samo u tom djelu da li imaju isti cilj, isti cilj je profit”, kazao je Korajlić za N1.

Kako je naveo, imamo dosta liberalan sistem nabavke naoružanja.

“Pored svog tog dodatnog osiguranja koje je imao gospodin Krunić, imao je izuzetno dobru zaštitarsku agenciju, vidimo da i takve osobe su podložne. Nijedna osoba nije sigurna ukoliko su izvršioci odlučni da će uraditi neki zločin”, poručio je.

Naveo je da loš politički ambijent pogoduje ovakvom jednom stanju i da se građani osjećaju nesigurnim.

“Kada gledamo sigurnosni sistem entiteta RS i FBiH, vidimo da su oni različiti. U RS imamo jedan centralizovan sistem koji je, po mom mišljenju, za naš ambijent i okruženje bolji jer se mogu lakše policijske snage prebacivati s jednog mjesta na drugog, koordinacija. U FBiH imamo 10 kantona, koje su neovisne policijske agencije”, kazao je Korajlić.

Slaviša Krunić ubijen je preksinoć u blizini porodičnog imanja nadomak Banjaluke. Ubijen je i jedan od njegovih pratilaca, dok je drugi ranjen. U razmjeni vatre ubijen je i jedan napadač.

Krunić je bio vlasnik više firmi, između ostalih, agencije za obezbjeđenje objekata “Sector Security”, kao i lanca pekara “Žitopeka”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku