hamburger-icon

Kliker.info

Dejan Šajinović : Kako nam se desila Srebrenica

Dejan Šajinović : Kako nam se desila Srebrenica

12 Jula
07:00 2017

Zločini se u BiH ne dešavaju tek tako. Ne desi se to da nekom lokalnom pijanom kabadahiji pukne film, pa potegne obarač.Zločini u BiH su uvijek i bez izuzetka praktična manifestacija kukavičluka.Ne mislim tu samo na kukavičluk krvnika koji oduzima život nenaoružanoj žrtvi, nego na kukavičluk elita, narodnih vođa, političara, akademika, koji nikad nisu imali hrabrosti da se suoče sa zlom među svojima.

Piše : Dejan Šajinović (Nezavisne novine)

Mislim na srpske elite koje radije žrtvuju suživot i pomirenje idući niz dlaku nekakvim lažnim zavjetnicima koji po našim gradovima siju mržnju i haos nego da kažu ono što je možda nepopularno, ali nužno  da narode usmjere jedne ka drugima, a ne jedne na druge. Mislim na bošnjačke elite čije su plejade političara besramno kapitalizirale na Srebrenici, ne samo materijalno  kradući pomoć i novac donatora  nego i politički, punim ustima Srebrenice, koristeći je kao jeftinu monetu za lažni populizam pred izbore.

I šta se dešava kada imate političare  kukavice? Kako može završiti kada se niko ne želi suočiti s realnim problemima nego svako samo gleda svoj sitnopolitički (i materijalni) ćar?

Kao što se rat devedesetih i sve strahote u njemu nisu desile same po sebi, nego kao rezultat decenija guranja pod tepih ekonomskih, istorijskih i međuetničkih problema, tako se i sada  izmotavanjem ili forsiranjem lažnog populizma, sije sjeme za neke nove ratove i zločine.

Sve dok se ovdje ne shvati da je zločin zločin, a žrtva žrtva, i da se s uklanjanjem smeća počinje iz vlastitog, a ne iz tuđeg dvorišta, ma kako to na prvi pogled nepopularno bilo, istorija krvi i rata će nam se ponavljati.

Ne treba da se čudimo kako se desi da jedna vojna formacija sistemski i planski odluči da ugasi živote hiljada ljudi. Oni su samo vrh ledenog brijega i dosljedna posljedica kukavičluka i lažnog balkanskog patriotizma na steroidima. A kada je društvo takvo, onda i mlade generacije odrastaju na lažnim vrijednostima i negiranjima i netoleranciji.

Zločin ne počinje depešom Glavnog štaba ili naredbom desetara da se otvori paljba. Zločin počinje godinama i decenijama ranije. Okretanjem glave.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku