hamburger-icon

Kliker.info

Definitivna odluka: Čović ostaje u pritvoru!

Definitivna odluka: Čović ostaje u pritvoru!

23 Novembra
23:00 2006

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, definitivno, i dalje u pritvoru!. to je danas  odlučilo  Prvostepeno vijeće u procesu protiv Čovića u Sudu BiH u Sarajevu. 

 

Pritvor ostaje zbog opasnosti od bjeksta u Hrvatsku. Ni ponuđana imovinska jamčevina nije dovoljna garancija da će se Čović uredno javljati na sudske pozive u BiH, mada će on imati ponovno pravo da ponudi dovoljno garancija, obrazložilo je sudsko vijeće. Rok za žalbu na ovu odluku je tri dana. Josip Muselimović, branitelj Dragana Čovića rekao je da će svome klijentu sugerirati da podnese žalbu na ovakvu sudsku odluku.

Dragan Čović osuđen je u ovom predmetu 17.
novembra ove godine na kaznu zatvora od pet godina i proglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Danas je, kao i jučer, njegov predmet ponovno razmatran  jer je branitelj Josip Muselimović u međuvremenu uložio žalbu Apelacionom sudskom vijeću.
Apelaciono vijeće zasjedalo je jučer i ukinulo spomenuto prvobitno rješenje, ali Čović je i nakon toga ostao u pritvoru jer su se jučer, prema sudskom obrazloženju, pojavili novi dokazi o imovinskom stanju okrivljenog koji su do tada prešućivali i okrivljeni i odbrana. Ti dokazi, prema obrazloženju, nalagali su da o meritumu uložene žalbe odluči Prvostepeno sudsko vijeće, a to se desilo danas.

Spomenuti (novi) dokazi odnose se na činjenicu da Čovićeva supruga posjeduje stan u Zagrebu u vrijednosti od 250.000 KM, što je imovina dostupna okrivljenom.
 Ranije je, pak, Čović ponudio jamčevinu za puštanje iz pritvora stavljanjem pod hipoteku stana u Mostaru vrijednog 162.921 KM (vlasništvo pola-pola sa suprugom), zatim obiteljske kuće u kojoj žive njegovi roditelji u Ljutom Docu u općini Široki Brijeg, vrijedne 242.000 KM. Danas je njegov branitelj kazao da Čovićeva supruga stavlja pod hipoteku i spomenuti stan u Zagrebu.

Advokat je kazao i da Čovićeve dionice u mostarskom preduzeću "Soko", prikazane  kao njegova imovina, a za koje se, prema Muselimovićevim riječima spekuliralo da vrijede 50.000 KM, vrijede  zapravo – nevjerovatnih 100 KM. Čović ih je kao i drugi radnici "Sokola" stekao prije rata, a njihova vrijednost od 50.000 odnosi se zapravo na prijeratne dinare, kazao je advokat. Kao Čovićeva imovina, u ovom predmetu se spominje i kredit od 75.000 KM.
Okrivljeni je danas, uz imovinu, ponudio i svoju časnu riječ da neće bježati iz zemlje ako bude pušten i usprotivio se obrazloženju tužioca Petera Kornecka da ipak postoji opasnost od njegovog bjekstva u Hrvatsku  – "zemlju njegovog jezika i kulture".
Čović je kazao da je, naprotiv, njegova zemlja Bosna i Hercegovina, da je u njoj rođen, stekao obitelj i da ga nikakva sila niti presuda ne mogu natjerati da je napusti, ostavi na cjedilu obitelj, i to pošto je založio njenu imovinu, kao ni ljude iz svoje stranke (Hrvatska demokratska zajednica) čiji je lider.
Pošto je pritvor ipak ostao na snazi,  Muselimović je kazao da će pokušati uticati na klijenta da žalba na današnju odluku bude uložena, mada, dodao je, njegov branjenik je bio uvjeren da ni prva žalba neće uroditi plodom i pokrenuta je više na Muselimovićevo nego na Čovićevo insistiranje.
Muselimović nije želio komentirati današnju sudsku odluku. Rekao je da je ne razumije, kao što ne razumije ni presudu , kada je Čović osuđen na pet godina zatvora.

(Agencije/Kliker.info)

 

 


 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku