hamburger-icon

Kliker.info

Decertificirani policajci će se lisicama vezatii oko zgrade OHR-a!

Decertificirani policajci će se lisicama vezatii oko zgrade OHR-a!

28 Augusta
05:07 2006

Decertificirani policajci u BiH namjeravaju radikalizirati svoje proteste i ukoliko do kraja mjeseca ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, najvjerovatnije će se u policijskim uniformama vezati lisicama oko zgrade OHR-a u Sarajevu, izjavio je za "Dnevni avaz" predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca FBiH Ramo Sulić.
– Želimo dati i simbolike svemu tome, jer je ovo prešlo svaku mjeru sa kršenjem ljudskih prava – obrazlaže on. Pojašnjenja iz OHR-a i bh. vlasti da se za reviziju procesa decertifikacije "još čeka zvaničan stav UN-a", ne predstavlja ništa novo, kaže Sulić, i to je ista situacija kao i prije četiri godine. OHR je imao neke aktivnosti, ali to nije urodilo plodom, osim što se brojka sa 157 decertificiranih policajaca povećala na 250, dodaje Sulić.
– Još se čeka zvaničan stav UN-a, koji praktično treba priznati svoju grešku i odobriti reviziju procesa decertifikacije. Ukoliko do 1. septembra ne budemo čuli taj stav, ili ukoliko domaće institucije vlasti ne provedu zaključke Državnog parlamenta kojim su nama trebali riješiti pitanje socijalnog zbrinjavanja, mi ćemo 4. septembra ponovo protestirati ispred OHR-a – upozorava Sulić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo kaže da će se do ovog roka teško nešto uraditi, jer entitetske vlade nisu iskazale razumijevanje za rješavanje ovog problema.  – Decertificirani policajci su trebali imati primanja u visini jedne prosječne plaće u BiH, te ostale prinadležnosti. Vlada RS to nije prihvatila, a Vlada FBiH ovaj prijedlog nije ni razmatrala – kaže Kebo i dodaje da će početkom iduće sedmice imati još jedan sastanak sa visokim predstavnikom na kojem će razgovarati o ovom problemu.

(Avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku