hamburger-icon

Kliker.info

Decentralizacija ili separatizam : U Novom Sadu proglašen Statut Vojvodine

Decentralizacija ili separatizam : U Novom Sadu proglašen Statut Vojvodine

14 Decembra
15:21 2009

Skupština Vojvodine danas je na svečanoj sjednici proglasila Statut Vojvodine, najviši pravni akt pokrajine.Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da Statut Vojvodine služi na dobrobit građana ove pokrajine i cijele Srbije."Odredbama Statuta Vojvodine obezbjeđuju se instrumenti za nesmetan i efikasan ekonomski razvoj, za očuvanje identiteta nacionalnih zajednica, jer se u Vojvodini tradicionalno neguju višenacionalnost, višekulturnalnost i multikonfesionalnost", naveo je Egereši. Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da se Statutom Vojvodine čuva integritet Srbije. "Centralizam je odavno prevaziđen i u protekloj deceniji nam ništa dobro nije donio. Bilo je previše sumnji, potcjenjivanja i uvreda, a to građani Vojvodine ničim nisu zaslužili. Ako se neki stvarno plaše da ćemo mi otići od nas, takvi o svima nama ništa ne znaju", rekao je Pajtić. Prema njegovim riječima, Statut će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i ekonomske reforme. "Nas su građani birali da im pomognemo da kupenove cipele a ne da se skupim cipelama gađamo. Na nama je da usvojimo evropske principe odgovornosti za rezultate, poštovanja građana i brisanja granica. Onaj koji ne vidi dalje od granica, taj ograničava sopstveni narod", kazao je Pajtić.

Kako je ranije najavljeno, poziv da prisustvuju sjednici upućen je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović, ali se niko od njih nije pojavio. Đukić-Dejanović je uputila telegram podrške Skupštini Vojvodine, gdje je kao razlog nedolaska navela Dnevni red Skupštine na kojem je danas Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu, zbog čega je neophodno njeno prisustvo. "Nadam se da će dosljedna primjena Statuta Vojvodine dati mogućnost regionalizaciji, decentralizaciji i razvoju pokrajine i samim tim i Srbije", navela je predsjednica parlamenta u telegramu. Tadić je ocjenio da je danas proglašeni Statut Vojvodine usaglašen u cilju očuvanja integriteta zemlje. "Dobro je da se danas proglašava Statut i da smo prošli proceduru. Svi zakoni i akti moraju da budu postavljeni u cilju očuvanja zemlje. Bilo je problema sa usvajanjem Statuta, ali čvrsto sam uveren da je on urađen u cilju integriteta zemlje", rekao je Tadić. On je naveo da je Statut prošao demokratski dijalog koji je "nešto duže trajao" ali da je zbog toga i uvjeren da je on dobar. Skupština Srbije 30. novembra 2009. godine dala je saglasnost na Prijedlog Statuta koji je Skupština Vojvodine utvrdila još 14. oktobra 2008. godine.Dragoslav  Petrović predsjednik poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine na pitanje da li su Poslanici Skupštine Vojvodine zadovoljni Statutom i kakav je njihov utisak, za RSE je prvo istakao činjenicu "da je sama procedura iz neobjašnjivih razloga predugo trajala", ali da su poslanici zadovoljni.

"14 mjeseci smo u suštini čekali do ovog trenutka, bilo je u duhu Ustava da se to učini u roku od dva i po mjeseca i to nosi jedan ukus nelagodnosti kod poslanika u pokrajinskom Parlamentu. Osnovni utisak u ovom trenutku je da smo zadovoljni da će on konačno biti proglašen i jedan ojsećaj da nas očekuje jedan jako velik posao,“ kazao je Petrović. Pojašnjavajući prednosti današnjeg Statuta u odnosu na riješenja koja su ranije bila, Petrović je pre svega istakao mogućnost saradnje sa drugim regionima.„Prednost je prije svega u omogućavanju širokog manevarskog prostora za najdirektniju saradnju regiona i njegovih institucija sa drugim regionima i institucijama u okviru Evropske unije. Mi ćemo sada imati mogućnost da formalno sklapamo međuregionalne sporazume, kao i da otvaramo odgovarajuća predstavništva u evropskim centrima, istina uz saglasnost republičke Vlade, ali to smatramo da će biti samo jedan dei procedure, a ne ograničavajući faktor,“ rekao je Petrović.Za proglašenje Statuta glasalo je 86 poslanika vladajuće koalicije, dok su tri poslanika koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije bila protiv, a poslanici Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke nisu učestvovali u glasanju, dok su za statut su rekli da je separatistički akt koji vodi razbijanju Srbije.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku