hamburger-icon

Kliker.info

Deblokada vlasti : Tihić predlaže koaliciju 2+2+2

Deblokada vlasti : Tihić predlaže koaliciju 2+2+2

15 Januara
08:13 2011

 Lider SDA Sulejman Tihić odlučan je u namjeri da prekine jalova nadmudrivanja oko konstituiranja nove parlamentarne većine: početkom naredne sedmice lider SDA izaći će s jasnim prijedlogom da novu parlamentarnu većinu formira šest vodećih stranaka organiziranih u tri nacionalna bloka (SNSD, SDS, SDA, SDP, dva HDZ-a) koje bi u Parlamentarnoj skupštini BiH imale komotnu dvotrećinsku većinu. Njegov plan prihvatljiv je vodstvu svih pet stranaka pobjednica parlamentarnih izbora, izuzev vodstvu SDP-a koje iz taktičkih razloga vozi na dva paralelna kolosijeka. Vodstvo SDP-a još se nije spremno odreći pokušaja formiranja nove Alijanse, no istovremeno s Tihićem aktivno koordinira poteze na uspostavi šestočlane koalicione vlasti.

Slobodna Bosna je iz provjerenih izvora doznala da je Tihićev prošlonedjeljni odlazak u Mostar i razgovor s čelnicima dva HDZ-a, Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, detaljno pripreman s čelnikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom. Tihić je s Lagumdžijom razgovarao i pred odlazak u Mostar i nakon povratka u Sarajevo, i posve je isključena mogućnost da je na svoju ruku, bez znanja čelnika SDP-a, Ljubića i Čovića pozvao da se pridruže „programskoj koaliciji“.Istina, u nekoliko medija pod kontrolom SDP-a objavljeni su prigušeni napadi na Tihića zbog navodnog političkog soliranja u Mostaru, no službena reakcija SDP-a ipak je izostala. Posve je dakle jasno da je SDP spreman sudjelovati u šestočlanoj koaliciji, mada će se i dalje deklarativno zalagati za „drukčiji koncept vlasti“.

ARGUMENTI PROTIV ALIJANSE         U pozadini stoji nekoliko krupnih razloga zbog kojih je vodstvo SDP-a sve manje zagrijano za formiranje Alijanse.Iako se „programska alijansa“ (SDP, SDA, HSP, Radom za boljitak) izborila za minimalnu kvotu od šest hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, što je formalni preduvjet za konstituiranje parlamentarne većine u Federaciji BiH, SDP nije posve siguran da će svih šest hrvatskih delegata ostati do kraja lojalni Alijansi. Uostalom, to se pokazalo i kod nedavnog glasanja u Skupštini ZE-Do kantona kada je jedan od zastupnika stranke Radom za boljitak, suprotno uputama stranačke centzrale, glasao za rivalskog kandidata iz reda HDZ-a. Osim toga, među šest hrvatskih delegata lojalnih Alijansi nalazi se i Elvira Abdić-Jelenković, kći Fikreta Abdića, koja očigledno zloupotrebljava slobodu nacionalnog izjašnjavanja. Za razliku od gospođe Abdić- Jelenković, koja ima pravo na slobodno nacionalno izjašnjavanje, SDP ima obavezu da ne sudjeluje u takvoj vrsti izbornog inžinjeringa.

Čak i pod pretpostavkom da četveročlana  „programska alijansa“ uspije formirati vlast u Federaciji BiH, ostaje otvoren problem konstituiranja vlasti na državnoj razini. Ne samo zbog najavljenog otpora lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji u rukama drži kontrolni paket entitetskih glasova, nego i zbog činjenice da četveročlana koalicija Alijanse ne bi imala nadpolovičnu podršku u Domu naroda Parlamenta BiH, što znači da ne bi mogla usvojiti ni jedan zakon bez suglasnosti delegata iz dva HDZ-a. Pogotovo ne bi mogla usvojiti ustavne korekcije, makar one koje se odnose na obavezu proisteklu iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Također, četveročlana vlast Alijanse ne bi mogla konstituirati vlast ni u većini kantona, pogotovo u dva kantona, Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosnanskom, u kojima se sve bitne odluke donese dvotrećeinskom većinom. Takva vlast bila bi djelotvorna na prostoru samo nekoliko kantona s bošnjačkom većinom. 
 
OSKUDNA NACINALNA LEGITIMACIJA          S druge strane, SDP-ova Alijansa, osim manjka nacionalnog legitimiteta, suočila bi se i s izostankom međunarodne diplomatske podrške. Uspostavljanje Alijanse s minornim hrvatskim partijama neizostavno se tumači kao brutalni pokušaj majorizacije Hrvata kao konstitutivnog naroda. S takvom porukom lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ndavno se vratio iz Zagreba: hrvatski predsjednik Ivo Josipović, u čije dobre namjere prema BiH valjda niko ne sumnja, jasno je rekao Lagumdžiji da mora poštovati većinsku volju hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski državni vrh bez zadrške podržava teritorijalnu cjelovitost BiH, ali traži institucionalnu jednakopravnost za sva tri konstitutiva naroda.Slične poruke dolaze iz većine evropskih država. Za razliku od prve Alijanse iz 2000. godine, koja je formirana uz obilatu međunarodnu podršku, formiranje nove Alijanse, u bitno drukčijim okolnostima, nailazi na otvoreni bojkot međunarodnih diplomatskih krugova.

BORBA ZA MANDATARA                                     U takvim okolnostima manevarski prostor SDP-a posve je skučen i još samo može birati između dvije mogućnosti: da prihvati koaliciju tri nacionalna bloka, ili pak da odustane od vlasti i preseli se u opoziciju.Prema našim informacijama, SDP će izabrati vlast. Lagumdžija je spreman na koaliciju s Čovićem i Ljubićem, no zauzvrat traži njihovu punu kooperativnost kod predstojeće raspodjele izbornog plijena. Lagumdžija je zainteresiran za dva resora: za šefovsku poziciju u Vijeću ministara BiH i, kao rezervnu varijantu, za resor vanjskih poslova. Ni prve ni druge pozicije ne može se dokopati bez pune podrške dva HDZ-a, ali ni bez podrške šefa SNSD-a Milorada Dodika, koji se ranije s Čovićem dogovorio o koordiniranom nastupu u Parlamentu BiH.Čović može ubijediti Dodika da podrži izbor Zlatka Lagumdžije, no Čović je jednako kao i Lagumdžija zagrijan za čelnu poziciju u Vijeću ministara BiH.Uspostava vlasti presudno ovisi od ishoda sukoba Lagumdžije i Čovića.

"LAGUMDŽIJA MOŽE BITI SAMO MINISTAR IZBJEGLICA…"

Nakon kratkrotrajnog primirja ponovo se rasplamsao rat  između SNSD-a i SDP-a. Čelnici SNSD-a krivicu svaljuju na SDP, čiji su zastipnici, suprotno dogovoru partijskih čelnika, podržali izbor Mladena Ivanića za Dom naroda Parlamenta BiH. Nekoliko dana kasnije SNSD je uzvratio na sličan način: uskratio je podršku Mirsadu Đapi, SDP-ovom kandidatu za predsjednika Vijeća naroda u Skupštini Republike Srpske.Šef SNSD-a Milorad Dodik, na posljednjem sastanku u Sarajevu, najavio je prekid svih odnosa sa SDP-om.„Nema nikakve šanse da SNSD podrži Vijeće ministara BiH ako bi na čelu bio  Zlatko Lagumdžija. On ne može biti ni ministar vanjskih poslova. Možda bismo glasali ako bi se Lagumdžija kandidovao za ministra izbjeglica“,  rekao je Dodik s naglašenim cinizmom.

OSNOV ZA KOALICIJU – DOGOVOR OKO PROGRAMA

Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, održane u Zenici sredinom sedmice, na kojoj je pregovarački tim SDP-a dobio punu podršku da nastavi aktivnosti na formiranju „programske koalicije“, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija pred okupljenim novinarima je izjavio da vrata saradnje ostaju otvorena za oba HDZ-a.„To ne zavisi od SDP-a, već od onih koji hoće ili neće s nama. Osnova za koaliranje s SDP-om je dogovor oko programa. Osnova za taj program je platforma koja je već potpisana od četiri stranke. Otvaramo prostor da nam se pridruže i neke druge stranke jer mislimo da ova zemlja više nema vremena za eksperimente tipa –
evo vlast, pa šta uradi u četiri godine“. Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku