hamburger-icon

Kliker.info

Daytonizacija Butmira : Amerikanci će morati povući radikalne poteze

Daytonizacija Butmira : Amerikanci će morati povući radikalne poteze

12 Oktobra
00:28 2009

Kako trenutno stvari stoje, teško je očekivati da će predstavnici SAD-a i Evropske unije, nagovoriti lidere stranaka na vlasti u BiH da postignu dogovor koji će omogućiti punu funkcionalnost naše države. Pojedinačni razgovori s predsjednicima bh. partija počinju jutros u devet sati i trajat će cijele sedmice, zapravo sve do 20. oktobra za kada je zakazan nastavak razgovora koji su započeli 9. oktobra u vojnoj bazi u Butmiru.

Nikakve šanse

Bez obzira što većina bh. lidera tvrdi da očekuje da se dogovor napokon postigne, nade su sve tanje i gotovo je izvjesno da će međunarodna zajednica, prije svega američka administracija morati da povuče radikalne poteze pošto je BiH ostala nezavršeni američki posao. Na ovakav zaključak upućuje i izjava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i premijera RS, data u Beogradu da „provođenje ustavnih promjena nema nikakvu šansu“.BiH se pokazala kao neodrživa zemlja, a u životu je samo zahvaljujući pomoći koju joj pruža međunarodna zajednica – kazao je Dodik nakon što je u Beogradu referisao Borisu Tadiću, predsjedniku Srbije, o sastanku u Butmiru. On je istakao da se međunarodna zajednica prekombinovala u BiH i „to će se tek vidjeti“.- Mislim da je sada i evropskim i američkim zvaničnicima jasno da se njihov osnovni zadatak u BiH svodi na to da ukopaju mrtvaca, ali da niko ne jauče glasno – poručio je Rajko Vasić, generalni sekretar SDSD-a Milorada Dodika.

Tri entiteta

Iz krugova bliskih HDZ-u jučer je poručeno da plan međunarodne zajednice ostavlja Hrvate u BiH bez jadnakopravnosti, pa se lansira tvrdnja da je jedino rješenje „cjelokupna teritorijalna promjena ustroja zemlje“ što je, u biti, insistiranje na uvođenju tri entiteta – srpskog, hrvatskog i bošnjačkog. Zanimljivo je da se sa hodočašća u Mariji Bistrici oglasio i kardinal Vinko Puljić i poručio da se u „tom novom pregovaračkom sustavu o Hrvatima u BiH odlučuje kao da ne postoje i kao što su ih htjeli u prvom dejtonu žive pokopati, tako i sada žele odlučivati o njima bez njih“. Javio se i bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji vilijam Montgomeri i kazao da jedino rješenje leži u uspostavi tri entiteta s mogućnošću otcjepljenja.Predstavnici SDA i Stranke za BiH za sada su se uglavnom  opredijelili za globalne komentare ističući da „ između EU i SAD postoji visok stepen usaglašenosti koji karakteriše sistematičnost i odlučnosti“ i „ nefenkcionalnost političkog sistema u BIH mora biti prevaziđena i za to je potrebna pragmatičnost“.

Nikolić: Dodik mora raspisati referendum o nezavisnosti RS

Ionako vruću atmosferu u BiH, dodatno zagrijevaju političari iz Srbije. Tako je Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke, jučer kazao da je Republika Srpska izgubila dragocijeno vrijeme popuštajući.- Vjerovaću Miloradu Dodiku samo ako ga smijeni visoki predstavnik kao što je preko noći posmjenjivao sve iskrene ljude. Danas Dodik mora da ide do kraja. Iako me smatra svojim političkim suparnikom, ja to nisam. Neka ide do kraja i imaće našu podršku. Podržavam RS i ako je on na njenoj strani, podržavam i njega – kazao je Nikolić.- Do kog kraja treba ići – do raspisivanja referenduma o nezavisnosti – pitali su novinari Nikolića.- Tako je. Jesu li Srbi u BiH narod ili stoka? Crnogorci su imali pravo na referndum, Albanci također – odgovorio je on.

Posvađali se Amerikanci i Evropljani

Njemačko izdanje beogradskog lista „Vesti“ objavilo je jučer, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, da je uoči sastanka u Butmiru došlo do svađe između predstavnika SAD-a i predstavnika Evropsske unije, navodno zato što su Amerikanci insistirali na dopunjenom prijedlogu mjera „a koje je svojom rukom ispisala Medlin Olbrajt“. EU na to nije pristala i Karl Bilt je gotovo dva sata proveo na telefonskoj vezi s Briselom da bi Amerikancima saopštio da može proći samo ono što je usaglašeno. Zbog toga je ostavljen rok od deset dana za nova usaglašavanja između Vašingtona i Brisela.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku