hamburger-icon

Kliker.info

Davor Ivo Stier o slučaju “Prlić i drugi” : Hrvatska bi mogla biti proglašena agresorom na BiH

Davor Ivo Stier o slučaju “Prlić i drugi” : Hrvatska bi mogla biti proglašena agresorom na BiH

08 Juna
08:06 2017

Hrvatska bi, ukoliko bude potvrđena nepravomoćna presuda nad šestoricom Hrvata koji su u maju 2013. osuđeni zbog zločina nad muslimanima u BiH, mogla biti proglašena agresorom na BiH.

To je potvrdio Davor Ivo Stier, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, koji je kazao da je vlada sve učinila kako bi u ovom predmetu zaštitila interese Hrvatske.

“Sud je stvoren ne da sudi državama i ne da stvori novo pravo, nego da se drži norme postojećeg međunarodnog humanitarnog prava. Na tom standardu Hrvatska inzistira”, rekao je Stier novinarima u New Yorku.

Dodao je kako će članicama VS-a poručiti da se ICTY mora držati statuta i mandata VS-a, osobito u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije preširoko tumačiti.

Podsjećamo, riječ je o slučaju Prlić i drugi, u kojem su šestorica Hrvata osuđeni na kazne od 10 do 25 godina, zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog pokreta u kojem je sudjelovao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

U tom predmetu osuđeni su bivši predsjednik Vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar odbrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić, te načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku