hamburger-icon

Kliker.info

David McWilliams: Zbog čega ću u Brazilu navijati za BiH

David McWilliams: Zbog čega ću u Brazilu navijati za BiH

19 Februara
10:21 2014

David McWilliams, ugledni irski ekonomski stručnjak, novinar i autor najprodavanijih knjiga, u svojoj kolumni u tamošnjem Independentu, osvrnuo se na utjecaj nogometne reprezentacije na društvena zbivanja u našoj zemlji.

David McWilliams: Zbog čega ću u Brazilu navijati za BiH

McWilliams ove godine boravi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji je opisao kao egzotično i fascinantno mjesto. Na početku kolumne podsjeća na ubistvo Franza Ferdinanda i početak Prvog svjetskog rata, sukoba u kojem je poginulo 80.000 Iraca.Poredeći dešavanja iz tog perioda i agresije početkom ‘90-tih godina, McWilliams piše kako su srpski nacionalisti ponovo napali većinom nenaoružanu bošnjačku populaciju u BiH koja je prethodno glasala za nezavisnost od tadašnje Jugoslavije.”Užasne uspomene na posljednji rat nisu daleko, od rupa od metaka u zgradama do spomenika na 1.700 ubijene djece tokom opsade Sarajeva. Ožiljci rata od 1992. do 1995. godine i pokušaj genocida nad muslimanskim narodom u Bosni su svuda. Kao i mnoge evropske države u postsocijalističkim režimima, Bosna danas pati od vrlo visoke stope nezaposlenosti mladih, pada prihoda i političke klase koja najbolje živi”, piše autor.

Kao rezultat rata, tvrdi on, danas se u BiH sve gleda kroz etničku prizmu.

“Međutim, svijetla tačka je etnički pomiješana i briljantna nogometna reprezentacija koja se kvalifikovala za Svjetsko nogometno prvenstvo i bit će među velikanima u Brazilu. Za nas koji volimo tu lijepu igru nije bilo boljeg predstavnika od jugoslavenske reprezentacije iz ‘80-tih i ranih ‘90-tih godina. Tada smo ih zvali “evropskim Brazilcima”. Da nisu isključeni sa Evropskog prvenstva 1992. godine, mnogi vjeruju da bi na kraju bili pobjednici”, vjeruje irski ekonomski stručnjak.

Pod budnim okom Safeta Sušića, bivšeg reprezentativca Jugoslavije i vođeni geslom “ako vi postignete četiri gola, mi ćemo pet”, bh. nogometna reprezentacija igra lijep napadački nogomet, navodi autor.

“Nogometni tim ujedinio je zemlju. Svim srcem za njih navijaju Bošnjaci u Sarajevu, Hrvati u Mostaru i Srbi u Banjoj Luci. Mi u Irskoj znamo na koji način nogometni tim može utjecati na društvo i psihu. Zamislite šta tek ujedinjeni bh. tim može uraditi”, piše autor.

“Kao ljubitelj nogometa, na Svjetskom prvenstvu ću navijati za BiH. Ne samo zbog njihove lijepe igre već iz zbog toga šta ona predstavlja kroz Zvjezdana Mismovića, Srbina i igrača sa najviše nastupa u državnom dresu i Edina Džeku, Bošnjaka koji je prvi strijelac reprezentacije”, navodi David McWilliams, ugledni irski ekonomski stručnjak, novinar i autor najprodavanijih knjiga, na kraju kolumne u irskom Independentu.

(Kliker.info-Klix.ba)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku