hamburger-icon

Kliker.info

David Cameron: Više autonomije Škotskoj bez “možda” ili “ali”

David Cameron: Više autonomije Škotskoj bez “možda” ili “ali”

22 Septembra
08:09 2014

DavidC1Škotska će dobiti više autonomije bez ikavih “možda ili ali”, saopćila je kancelarija premijera Davida Camerona, pošto je premijer Škotske u ostavci Alex Salmond optužio njega i druge političare da su obmanuli građane da glasaju protiv nezavisnosti.-Premijer i ostali lideri jasno i nedvosmisleno su obećali da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara. Oni će se toga držati – bez ‘ako’ i ‘ali’ “, naglasio je izvor iz Cameronove kancelarije.

Britanska vlada odbacila je jučer tvrdnje lidera Škotske nacionalne partije i škotskog premijera Alexa Salmonda da se tri vodeće britanske partije ne pridržavaju obećanja o proširenju ovlaštenja za Škotsku, ističući da su se one “jasno obavezale” na to i da je vlada postavila “precizan raspored”.Salmond je u izjavi za britanski javni servis izrazio uvjerenje da su birači uoči referenduma o nezavisnosti obećanjima lidera tri glavne britanske partije – vladajuće Konzervativne partije Davida Camerona, Laburističke Eda Milibanda i Liberalno-demokratske partije Nicka Clegga, prevareni.Sve tri partije podržale su kampanju protiv nezavisnosti.

Oni koji su glasali protiv mogu da budu ljuti što su zaokružujući “Ne” – “zavedeni”, “obmanuti” i “prevareni”, rekao je škotski premijer, koji je poslije objavljivanja rezultata u petak najavio ostavku za novembar.Na historijskom referendumu u četvrtak, većina od 55 odsto birača u Škotskoj glasala je protiv državne nezavisnosti.Agencija France Press prenijela je da je nekoliko sati po objavljivanju rezultata referenduma, Cameron nagovjestio da bi šira autonomija za Škotsku trebalo da bude praćena širom autonomijom Engleske, što do tada nije bilo saopćavano a što, kako je rekao “ne može više da se ignorira”.

Prema riječima Camerona, svaki dogovor poslije referenduma treba da bude fer i trajan.Plan za predaju Edinburgu novih ovlaštenja (devoluciju) razradio je član britanskog parlamenta i bivši premijer, Škotlanđanin, Gordon Brown, a Cameron je najavio da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara, prenosi Tanjug.Prema BBC-iju, usvajanje zakona uslijedit će tek poslije izbora u maju 2015. godine. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku