hamburger-icon

Kliker.info

Darko Trifunović : Dodik je na vlast došao na tenkovima stranaca, tako će i otići

Darko Trifunović : Dodik je na vlast došao na tenkovima stranaca, tako će i otići

26 Januara
12:30 2013

Republika Srpska je još jednom ugrožena. Naravno, napadima na njenog predsjednika Milorada Dodika i ispitivanjem njegove umiješanosti u međunarodni kriminal. Sve ovo je u utorak servirano i prezentirano građanima ovog bh. entiteta. Njemačka ima interes da da ga sruši, njihove obavještajne agencije su prikupljanjem materijala o Dodiku i pisanjem izvještaja o aferama koje godinama potresaju RS-a pripremile teren za sastanak eksperata za sigurnost i direktora obavještajnih službi u Minhenu i sada je “lažnim informacijama o Dodiku ugrožena RS”.Ovaj scenario procurio je u javnost odmah nakon što su članovi Ekspertnog tima za Jugoistočnu Europu Darko Trifunović i Domagoj Margetić iz istog tima izbacili “eksperta” za terorizam Dževada Galijaševića. Razlog za to, kako “Slobodnoj Bosni” potvrđuje Trifunović, samo je jedan – Galijašević je bio umiješan u nezakonite radnje.

“Prije dvije godine htjeli smo da pokrenemo sopstvenu istragu o aferi Hypo banka. Znali smo da postoje određene nelegalnosti u radu, međutim, Galijašević je to spriječio. Margetić je nastavio raditi sam i učinak je već sada vidljiv. Naš stav je da je Galijašević od samog početka štitio Dodika i njegov kriminal, a javnosti je poznati kako je on radio i koliko se zalagao da zaštiti Dodika”, kaže Trifunović.Inače, “Slobodna Bosna” je u više navrata pisala o Galijaševiću. Iako je bio član Ekspertnog tima za istraživanje kriminala i korupcije, te sigurnosnih sistema, istovremeno je bio na platnom spisku Vlade RS-a, kao savjetnik Milorada Dodika, a njegova plaća je iznosila tri tisuće eura!Trifunović kaže da je kap koja je prelila čašu i zbog koje je Galijašević i izbačen, njegovo uplitanje u istrage u BiH, te sprečavanje rada ekspertnog tima.“On se jednostavno nije mogao pomiriti sa činjenicom da ćemo mi početi da upozoravamo na Dodikovu spregu sa organiziranim kriminalom ne samo u RS, odnosno BiH, već cijelom regionu, Jer, prema informacijama koje mi imamo Dodik je stanovnicima svog entiteta koji štiti uzeo milijardu eura. Ja znam da će me sada poslije ovakvih izjava tužiti, ali tužiću i ja njega”, kaže za “SB” Trifunović.

Problem koji sada RS ima zove se Dragan Đurić, vlasnik srbijanske Zekstre, kojem je srbijanska policija oduzela pasoš prije mjesec dana, a koji je sada pod pokroviteljstvom Milorada Dodika u RS-u, gdje se krije od srbijanskog pravosuđa u vezi s aferom oko privatizacije zemunskog Veterinarskog zavoda.“Dodik mora da zna da ja volim Republiku Srpsku, ali da to nema veze s njim. On je na vlast došao na tenkovima, doveli su ga stranci, a ja vjerujem da će ga stranci i skinuti sa vlasti. Lično sam upoznat sa istragama koje se vode u Srbiji. U skoro svim aferama vezanim za Miroslava Miškovića spominje se predsjednik RS, ali ne samo u tim. Na redu je preispitivanje privatizacije Komgrapa, koji je fiktivno kupio Slobodan Stanković, a čiji je formalni vlasnik Dodik. Mi to znamo, a zna i srbijanska policija. Vrijeme je da neko tom čovjeku stane ukraj, jer je ono što čini svom narodu nedopustivo”, ističe Trifunović.On tvrdi i da je priča o deset miliona eura koje su navodno ušle u RS za svrgavanje Dodika sa vlasti potpuno izmišljena, kao i ova o navodnom “minhenskom sastanku” koji je tome prethodio.

“Naš Institut ima sjedište u Minhenu. Ovo su optužbe na naš račun. Neka mi neko pojasni kako su direktori svih obavještajnih agencija u regiji mogli da se nađu u Minhenu i ostanu neprimijećeni? I sam Hainz Lange (njemački ekspert za sigurnosne poslove) upozoravao je na Dodika i na njegovog bliskog prijatelja i poslovnog suradnika, vašeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića”, navodi Trifunović.Naš sugovornik se poziva na depeše Wikileaksa u kojima bivši ambasador SAD-a u BiH Charles English upozorava još 2010. godine američku vladu da će “na vlast u BiH doći Dodik u koaliciji sa Radončićem”, te navodi da će to biti ogroman problem za BiH jer će organizirani kriminal preuzeti sve zakonodavne i sigurnosne strukture u našoj državi.“Mi nismo mislili da je to moguće, jer smo imali dojave da se Radončić bavi međunarodnim kriminalom.

Istovremeno, ja čitam izvještaj vaše Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji Dodika sumnjiči da je na izgradnji autoputa Banja Luka – Gradiška i izgradnji zgrade Vlade počinio krivična djela, te da su nestale stotine miliona maraka. Mi jednostavno nismo mislili da će se sve ovako završiti. Da će dva ta dva čovjeka koji se sumnjiče za međunarodni kriminal, Dodik i Radončić, preuzeti državu”, kaže Trifunović.Da li je BiH sada i zvanično postala obećana država za međunarodni kriminal? Nezvanično,ona je to odavno.Prognoze našeg sagovornika su jasne: “Dodika su na vlast doveli stranci na tenkovima, a oni će ga odatle i skinuti”.Je li ovo konačan kraj Milorada Dodika i njegove aposlutne vladavine ne samo jednim entitetom već ucjenama drugih političkih partija i državom BiH, teško je procijeniti. Ali sada je jasno da “taj dašak vjetra sa Balkana”, kako ga je jednom prilikom opisala Madeleine Albright, postaje orkanska bura koja prijeti da uništi sve oko sebe.N. Diklić(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku