hamburger-icon

Kliker.info

Darko Šarić, balkanski kralj kokaina na sudu : Sve je laž, samo još za zemljotres nisam optužen (Video)

Darko Šarić, balkanski kralj kokaina na sudu : Sve je laž, samo još za zemljotres nisam optužen (Video)

24 Marta
14:25 2014
saric222Darko Šarić rekao izjavio je danas  da se ne osjeća krivim u svom prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom.”Ne osjećam se krivim ni po jednoj optužnici. To je laž”, rekao je on.Danas je, naime, nastavljeno suđenje narko bosu koji je nakon više godina bjekstva, uhapšen 18. marta, i pripadnicima njegove kriminalne grupe koji se terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu 2008. i 2009. godine.”Ne osjećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen”, rekao je Šarić u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom u Beogradu.On je u iznošenju ličnih podataka rekao da je srpski državljanin, a da su ga se svi odrekli, “sudeći po političarima”. Dodao je i da je imao slovačko državljanstvo ali da misli da ga više nema.”Od imovine nemam više ništa”, rekao je Šarić a na pitanje sudije Siniše Petrovića kako se izdržava Šarić je rekao da ga sada ‘izdržava država’ i da može da pohvali zatvorskog kuhara.Šarić je rekao da je razumio optužnice i da je pročitao koliko je mogao a da su mu bila potrebna dva stražara da sve optužnice unesu u ćeliju.Pred početak suđenja Šarićeva nevenčana supruga Lana Popović odnijela mu je u pritvorsku jedinicu, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, garderobu. U sud su, osim Popovićeve, stigli i Šarićevi brojni prijatelji i rodbina koji suđenje prate iz sudnice, tako da je prometna velika gužva. U publici je i jedan od optuženih za pranje Šarićevih para, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz djetinjstva.

Novinarske ekipe suđenje prate iz medija centra, a hodnik sudske zgrade okupiran je brojnim fotoreporterima, snimateljima, advokatima optuženih…Šarić, koji je pristao da se slika u sudnici, se danas, shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, izjasniti o krivici – da li priznaje krivično djelo ili ne, a biće upitan i da li je razumio šta mu se stavlja na teret po čak šest spojenih optužnica u ovom postupku.Nakon toga sud će mu predočiti njegova prava kao okrivljenog u postupku i pozvati ga da, ako želi, izloži obranu u slobodnom izlaganju, a potom odgovara na pitanja tužioca, advokata i otuženih i suda.Osim Šarića, danas će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila, Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 eura za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao potjernicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjdoka saradnika.Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet slilo više od milion eura.U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vrijeme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šaricu i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porijekla, izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije “Balkanski ratnik”, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine nakon međunarodne akcije “Balkanski ratnik”, kada je u urugvajskoj luci zaplijenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, takode pripadnika Šarićeve ekipe.I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.Za njima je raspisana Interpolova potjernica. (Kliker.info-Tanjug)

No url attribute defined! No url attribute defined!
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku