hamburger-icon

Kliker.info

Danke Deutschland : Tihić dobio zadatak da miri Lagumdžiju i Čovića

Danke Deutschland : Tihić dobio zadatak da miri Lagumdžiju i Čovića

26 Januara
06:06 2011

Iako unatrag dva tjedna nema u nas političkog prvaka, a i – sve više – nezavisnog intelektualca, koji se nije očitovao o Ivi Josipoviću, dužnosniku koji je samo prije nekoliko mjeseci neviđenim političkim blitzkriegom osvojio ovdašnje simpatije i zaprijetio zasjeniti staroga prijatelja Bosne Stjepana Mesića. Zvanog Stipe. Hrvatskoga predsjednika su načeli mangupi iz vlastitih (hrvatskih) redova; prvo Ivo Banac, što je, doduše s malom zadrškom, podržao i Hrvatski helsinški odbor s Bančevim povremenim prijateljem Ivanom Zvonimirom Čičkom na čelu. A povjesničar Banac je, po osobnom priznanju, prvi primijetio kako je Josipović preko noći odjenuo Tuđmanov šinjel i zaputio se ka Karađorđevu. Samo što ga tamo, iz objektivnih razloga, više nije čekao srbijanski, već (samo) eresovski vožd. I, samo što se uvjerio kako su doista najopasniji meci iz vlastitih redova, stigla mu je još jedna bolna potvrda te Churchillove istine; S jednim od njegovih prethodnika, Josipovića je usporedio socijaldemokratski drug Zlatko Lagumdžija, a onda i još neki istaknuti drugovi iz sestrinskog SDP-a BiH.

No, to sve više-manje znate, jer je Oslobođenje dalo mogućnost i Bancu i Josipoviću i Čičku, te, dakako, i Lagumdžiji da objasne kruži li to doista duh Karađorđeva Bosnom (i osobito Hercegovinom!) napaćenom? Ali, ono što se manje, ili gotovo nikako ovdje ne zna je to da je navodni Tuđmanov sljedbenik, praktički usred rečene polemike otputovao u službeni posjet Njemačkoj. Tamo je, po općoj ocjeni, doživio zvjezdane diplomatske trenutke. A baš je apostrofirana njegova pozitivna uloga u regionu. Štoviše, naglašen je njegov otklon od dosadašnje hrvatske politike – Tuđmanove destrukcije, ali i, kazano je, Mesićeve i Sanaderove rezerviranosti prema prvim susjedima. Međutim, Josipovića su za njegova posjeta Mainzu dočekali i prosvjednici.Nije, jasno, riječ o sljedbenicima trojke Banac&Čičak&Lagumdžija, nego o dvadesetak Hrvata na privremenom radu u Njemačkoj, koji hrvatskom predsjedniku zamjeraju što glorificira simbole komunističkog režima – partizansku kapu, osobito. Usput, upozorili su ga kako bez lustracije nema demokracije i pravde, što, u biti, i nije nešto što visoki gost već nije znao. Ali, lustracija se teško probija na brdoviti Balkan, u Hrvatsku i BiH sa gotovo podjednakim teškoćama.Od kakvog je, dakle, značaja za našu zemlju Josipovićeva mini turneja? Kao prvo, možda da se slijedom rečenog prosvjeda shvati kako je, zapravo, uspoređivati Tuđmana i Josipovića deplasirano. Jer, oni što su prilično nervozni čekali aktualnog hrvatskog predsjednika u Mainzu, nikada ne bi prosvjedovali protiv poglavara, čak i usprkos tomu što se u ranoj mladosti šepurio s titovkom na glavi.

Dapače!Važnije od toga je, ipak, to što je Josipovićeva regionalna liderska pozicija potvrđena u Njemačkoj, koja, sudeći po svemu, preuzima inicijativu u rješavanju nove bosanskohercegovačke drame. O čemu svjedoče i pohodi Berlinu više-manje svih naših političkih prvaka, a esdeaovski čelni dvojac Tihić – Izetbegović prednjači. Poslije posljednjega njihova susreta, ovoga puta samo sa kancelarkinim savjetnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom, lider, dakle Tihić, da ne bude zabune, najjače bošnjačke stranke bio je manje oduševljen, negoli prvi put kada je goste iz Sarajeva primila i Angela Merkel, osobno. Njemačka je, kazano je nakon što su se prvi esdeaovci vratili u Sarajevo, spremna ponuditi paket koji je sadržajno lakši od svih dosadašnjih. Ili, drugim riječima (samo) ono što je u trenutačnim okolnostima realno. A ako je zbilja tako, ne vidim zbog čega bi Tihić bio nezadovoljan. Pa – čak – i manje zadovoljan. Naprotiv, ako je to jedini način da se konačno jedna ozbiljna europska zemlja angažira na bosanskom pitanju, trebao bi biti zahvalan. Uostalom, nije li baš, sad već, česti njemački gost zagovaratelj politike korak po korak.Špekulira se, međutim, kako je Merkelova delegirala Tihića kao miritelja Dragana Čovića i Lagumdžije, a za što ga je preporučio stav da bi oba HDZ-a trebala ući u (državnu) vlast. A što Berlin nije prečuo, jer mu, dakako, to nije dao Zagreb. I zbog čega se drug Josipović, za bh. socijaldemokrate preko noći izrodio u bivšeg druga. Tuđmana, takoreći. Dojam je, međutim, da se Tihiću baš ne miri posvađane. Zna ih, naime, obojicu! Josip Vričko (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku