hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer prognozira : Dodik će se pokušati dodvoriti Vučiću

Daniel Serwer prognozira : Dodik će se pokušati dodvoriti Vučiću

12 Marta
08:12 2014

serverdaniel12Amerikanci su jasno rekli da traže novi pristup i logično je da će sačekati izbore da ga primijene, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Danijel Server, analitičar sa Univerziteta John Hopkins u Vašingtonu, komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prema Serverovim riječima, rezultati ovogodišnjih izbora utjecat će na američki angažman u BiH.

S druge strane, u Srbiji se 16. marta održavaju vanredni parlamentarni izbori. Server smatra da će se učvrstiti pozicija Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika Vlade Srbije i predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) koji će po svemu postati premijer.

– On i predsjednik Nikolić (predsjednik Srbije Tomislav Nikolić op.a) nisu prijatelji Milorada Dodika (predsjednik RS). Na posljednjim predsjedničkim izborima on je dao podršku kandidatu koji je izgubio. Ali, prijateljstva na Balkanu nisu trajna. Očekujem da će se Dodik pokušati dodvoriti Vučiću koji, s druge strane, mora učiniti sve da izbjegne usporavanje evropskog puta Srbije – navodi Server.

Prema njegovim riječima, Vučić je rekao Dodiku da prestane pričati o nezavisnosti RS, odnosno da treba ostvariti saradnju sa vlastima u Sarajevu kako bi preuzeo odgovornost i počelo ispunjavanje uslova za članstvo u EU, što će automatski značiti i brži put Srbije u EU.

S obzirom na političku situaciju u BiH, za novinsku agenciju Patria, Server je prokomentirao svakodnevne demonstracije i plenume građana u BiH.

– Smatram da je potpuno opravdano što se građani BiH žale na korupciju, nepotizam, nezaposlenost, socijalnu situaciju, povlastice političara. Sve dok demonstracije nisu nasilne, mogu privući masu, jer su zahtjevi opravdani. No, ovo nezadovoljstvo može biti iskorišteno u političke svrhe. Nacionalističke stranke vrše pritisak i žele iskoristiti demonstracije za vlastitu promociju – navodi Server.

Neki od demonstranata već su saslušani u Sudu BiH zbog osnova sumnje za djelo terorizam zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH i napada na ustavni poredak države.

Server, u tom smislu, smatra da „neko mora usmjeriti nezadovoljstvo građana i manifestovati ga kroz demokratske principe u program reformi koji može dobiti veliki broj glasova i na legitiman način postići promjene“.

– BiH  nije primjer idealne demokratije, ali izborni rezultati se uvažavaju – zaključio je Server. (Kliker.info-Nap)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku