hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer :Da je rat potrajao još 10 dana, RS ne bi postojala

Daniel Serwer :Da je rat potrajao još 10 dana, RS ne bi postojala

25 Augusta
03:13 2020

Ne postoji striktna paralela između RS-a i Kosova – koje je kao federalna jedinica postojalo i u sklopu bivše Jugoslavije.

“RS je trajni dio Bosne i Hercegovine, jer je ona bila jedini način da se okonča rat. Dodik bi trebao biti zahvalan, naročito Amerikancima, jer da je rat potrajao još 10 dana, RS više ne bi ni postojala”.

Riječi su ovo američkog eksperta za balkanska pitanja i profesora na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Washingtonu Daniela Serwera, kao odgovor na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine za RS i Kosovo.

– Kosovo je nezavisno jer se odvajanjem od Jugoslavije osiguralo da neće ponovo doći do rata. Drugim riječima, ako je vaš standard mir, ishod je na oba mjesta razuman – kaže Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, Dodik je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dostavio dokumente u kojima se, kako je naveo, ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

Serwer to komentariše riječima: “Kada problem vidite u svima drugima, osim u samome sebi, možda je onda ipak do vas”.

Pitali smo ga kako bi američki dužnosnici, koji će se 4. septembra u Bijeloj kući sastati s Vučićem i albanskim premijerom Avdullahom Hotijem, trebali reagovati ukoliko bi Vučić, kao što to željno iščekuje Dodik, tokom razgovora o Kosovu eventualno spomenuo RS?

– To morate pitati njih. Ali, da sam ja danas dužnosnik američke vlade, nasmijao bih mu se i rekao da je obavio svoju dužnost. A potom bih prešao na sljedeću tačku dnevnog reda. Vučić bi tada osjetio olakšanje jer bi ga nezavisnost RS-a stavila u veoma tešku situaciju za koju nema lakog rješenja: ili priznavanje i gubitak svih mogućnosti članstva u EU, ili nepriznavanje i gubitak srpske podrške. Vučića čini sretnim da vidi kako RS onemogućuje normalno upravljanje u Bosni, a ne u Srbiji – zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.

(Kliker.info.Vijesti)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 25 Augusta, 09:03

  1.GOSPODIN ZMIJOGLAVI LAŽE KO PAS.KOSOVO NIJE BILO FEDERALNA JEDINICA VEĆ AUTONOMNA POKRAJINA U OKVORU SRBIJE
  2.ŠIPTARI SU NACIONALNA MANJINA U BIVŠOJSFRJ A SRBI KONSTITUTIVAN NAROD,TAKO DA SE TO DVOJE NEMOŽE UPOREĐIVATI.
  3.PRAVO NA SAMOOPREDJELJENJE IMAJU NARODI I TO JE STARIJE OD BILO KOG DOKUMENTA OBLASNOG,TO JE DEKLARACIJA O PRAVU NARODA.
  4.TO ŠTO JE IZABRANO KAKO ĆE SE RAVNATI TERITORIJE I PROCENTI PA SE ČINILO DA SMO MI NEMOĆNI JE DRUGA STVAR I NEMOJTE SE ZAVARAVATI,JER JE VEĆ BILA SPREMNA VOJSKA KOJA ĆE PORAVNATI VAS I HRVATE DA SE PREŠLA LINIJA DOGOVORA.JEDAN SLOBIN POZIV TUĐMANU KAD SE DOŠLO DO BOČCA BIO JE DOVOLJAN DA STANE JER BI U PROTIVNOM MORAO BJEŽATI IZ ZAGREBA.PA MILOVANOVIĆ JE BIO NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI U BIHAĆU,KRETENI.
  4.ŠTA ZMIJOGLAVI MISLI DA JE ČLANSTVO U EU SVETA KRAVA,PROSTO REČENO TREBA DA NAS BOLI KURAC ZA EU JE TAMO NEMA SREĆE.
  ŠTA KRETEN MISLI POD NORMALNIM UPRAVLJANJEM BIH.PA I NAMA JE STALO DA BIH BUDE NORMALNA A NE OVAKVA ZAROBLJENA I NEFUNKCIONALNA ZAHVALJUJUĆI NEREALNIM AMBICIJAMA VRHA BOŠNJAČKE POLITIKE KOJA BIH SMATRA SAMO SVOJOM ZABORAVLJAJUĆI DA JE BIH I NAŠA I HRVASKOG NARODA JEDNAKO NAŠA KAO I NJIHOVA,NIŠTA MANJE I NIŠTA VIŠE.
  VI PRAZNOGLAVI I GOSPODIN ZMIJOGLAVI MOŽETE DA DODIKU,VUČIĆU I NAMA MOŽETE DA POPUŠITE *URAC,JER UJEDINJAVANJE SRPSKIH ZEMALJ JE POČELO,A PRVI ČIN JE VEĆ U NEDJELJU KAD SOBALIMO ONOG GIGOVRATOP IZ TITOGRADA I ONDA IDEMO DALJE.

  Odgovori
 2. Fadil
  Fadil 25 Augusta, 18:58

  kad vi amerikanci vratite zemlju Indijancima , Amerika nece postojati a nece ni Izrael a nece ni klintonov pedofilski Solomonov ili Sulejmanov Hram tj. saudijski Salmanov|Harem sa seksualnim robljem na Devicanskim Ostrvima gde Epstajn , vatikanski papa , Vajnstajn , princ Endrju i Dershowitz i Daniel Server jebu malu decu .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku