hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Serwer: Bijela kuća nema politiku prema Balkanu, Rusi nisu uspjeli da destabilizuju BiH koliko su željeli !

Daniel Serwer: Bijela kuća nema politiku prema Balkanu, Rusi nisu uspjeli da destabilizuju BiH koliko su željeli !

27 Juna
04:58 2017

Nova američka administracija još nema formulisanu politiku prema zapadnom Balkanu, a Evropskoj uniji (EU) ponestaju “šargarepe” da motiviše balkanske zemlje u provođenju reformi. Opet, evropska integracija, uz odvraćanje ruskih opstrukcija, i dalje je najbolji put za region – poručili su američki analitičari na današnjem panelu “Zapadni Balkan – delikatan balans”, održanom u centru “Woodrow Wilson”.

Nazadovanje institucija

Nakon perioda sporog napretka, region zapadnog Balkana ponovo je u zapadnim medijima – ali u kontekstu stagnacije ili nazadovanja demokratskih institucija i pojave stabilokratija – gdje Evropa i SAD tolerišu autoritarne lidere zbog toga što održavaju mir i stabilnost.

SAD, smatra američki ekspert za Balkan Daniel Serwer, trenutno nemaju formulisanu politiku prema ovom regionu.

– Još nismo imali jasno saopćenje o Balkanu. Mene to ne iznenađuje jer postoje mnogi prioriteti za američku administraciju prije Balkana, ali mislim da nam je potrebno nešto, a nadam se da će to biti reafirmacija evropske destinacije Bakana, i članstvo u EU i NATO unutar postojećih granica”.

​Zbog Brexita, migrantske krize i rasta populizma, EU nije fokusirana na zapadni Balkan, tvrde analitičari.

– Članstvo u NATO-u je za zemlje regiona čak važnije u kraćem roku, ali je tu napredak blokiran iz različitih razloga – od makedonskog spora oko imena s Grčkom do javnog mnijenja u Srbiji koje velikom većinom odbacuje tu ideju – navodi Serwer.

Za to vrijeme, Rusija koristi vakuum, kažu analitičari.

Meka moć

– Vidimo veoma intenzivnu i dobro finansiranu inicijativu meke moći. Možemo je nazvati informacionim ratom u regionu od strane Ruske Federacije. Sputnik je vrlo aktivan, Russia Today također, ali Sputnik je važniji jer postoji na više lokalnih jezika. Tu su različite nevladine organizacije koje Rusija finansira, posebno kroz društvene medije šire se ruska gledišta, i to će se nastaviti – riječi su analitičara Rossa Johnsona.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija nastavit će da vrši utjecaj u regionu, ali to ne znači da će uspjeti.

– Jedan od primjera problema je tretman srbijanske vojne saradnje s Rusijom, s jedne strane, i zemljama NATO-a s druge. Ima daleko više zajedničkih vježbi i aktivnosti povezanih s NATO-om u okviru programa “Partnerstvo za mir”, nego s Rusijom, a opet saradnja s Rusijom dobija publicitet u srbijanskim medijima. SAD je potrebna bolja javna diplomatija – navodi Johnson.

– Tamo gdje su Rusi najočiglednije omanuli u miješanju je Crna Gora. Tu nisu uspjeli zbog riješenosti crnogorske Vlade da ostvari svoj cilj, a to je članstvo u NATO-u. Nisu uspjeli u Makedoniji jer su željeli da Gruevski ostane na vlasti, na neki način nisu uspjeli u BiH, ali ne znamo koliko je trajan njihov neuspjeh, nisu uspjeli da destabilizuju BIH koliko su željeli – smatra Serwer.

John Lampe, analitičar Wilson centra, koji se upravo vratio iz posjete Srbiji, kao pozitivne primjere naveo je otvaranje novih poglavlja s EU i dobro balansiranje predsjednika Aleksandra Vučića u vanjskoj politici, dok je izbor Ane Brnabić za mandatarku srbijanske vlade nazvao “odličnim političkim simbolom”.

S druge strane, pozvao se na ocjene nekih ekonomista u regionu da vladini podaci o inflaciji i budžetskom deficitu ne odgovaraju realnosti.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku