hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Server : RS se mora pomiriti sa situacijom i dati ovlašćenja vlastima u Sarajevu

Daniel Server : RS se mora pomiriti sa situacijom i dati ovlašćenja vlastima u Sarajevu

09 Decembra
01:49 2009

Jasno je da nisu moguće ustavne reforme u BiH bez saglasnosti sa vlastima Republike Srpske, ni reforme kojima bi RS bila ukinuta. Ustavna pozicija RS je sigurna.Izjavio je to "Glasu Srpske" potpredsjednik Američkog instituta za mir u Vašingtonu Danijel Server koji će danas na ovom institutu biti moderator rasprave o političkoj situaciji u BiH pod nazivom "Da li su ustavne promjene u BiH dobra ideja?". Na raspravi će da učestvuju američki eksperti za Balkan. – Ustavnu reformu u BiH moraju da sprovedu građani te zemlje, a ne stranci. Međunarodna zajednica treba da jasno da do znanja koji su to uslovi za članstvo u EU i da građanima BiH prepusti da sami odluče na koji će način da ispune te uslove, uz svu potrebnu pomoć međunarodne zajednice – rekao je Server.Dodao je da još ne postoji jasan stav o tome koji su to uslovi.- Izvještaj Venecijanske komisije je najbliži pojašnjenju koje su to ustavne reforme neophodne za članstvo u EU, ali taj dokument nikada nije zvanično bio potvrđen od strane EU – kazao je Server.

Istakao je da bi bilo dobro da predstavnici međunarodne zajednice sljedećih nekoliko mjeseci utroše u osmišljavanju, a onda i objavljivanju konačne liste ustavnih promjena koja je potrebna kako za članstvo u NATO, tako i za članstvo u EU, dok bi građani BiH u isto vrijeme bili preokupirani izborima.- Ustavne reforme u BiH su dobra ideja, ako je ona ostvariva. To je jedna od stvari koja je trebalo da bude urađena još ranije, tako da je njena realizacije sve hitnija. BiH zaostaje u približavanju NATO-u i EU. Evropa može da čeka, ali da li mogu da čekaju građani BiH? – upitao je Server.Dodao je da se stiče utisak da je EU odlučila da BiH ne može da pristupi Evropskoj uniji dok u njoj postoji visoki predstavnik.- Ali to ne znači da ta institucija treba da se ukine ovog časa. To ne znači ni da Specijalni predstavnik EU ne treba da ima velika ovlašćenje – naveo je Server.Istakao je da Republika Srpska ne može da postane članica NATO-a ili EU, nego samo u okviru BiH.- RS se mora pomiriti sa situacijom i dati ovlašćenja vlastima u Sarajevu da bi one preuzele odgovornost za pristupanje NATO-u i EU – ocijenio je Server.

Ustavni amandmani                  Danijel Server smatra da ustavni amandmani u BiH moraju da budu zasnovani na proceduri važećeg Ustava, koji garantuje da treba da ih prihvate Srbi, Hrvati i Bošnjaci.- Zaista ne razumijem zašto bi neko imao bilo kakve sumnje – dodao je Server. (Kliker.info-Glas Srpske)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku