hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Server : Od konferencije “EU – zapadni Balkan” u Sarajevu ne treba očekivati mnogo

Daniel Server : Od konferencije “EU – zapadni Balkan” u Sarajevu ne treba očekivati mnogo

31 Maja
03:00 2010

Od konferencije “Evropska unija – zapadni Balkan” u Sarajevu ne treba očekivati mnogo zbog brojnih problema u regionu, ali to će biti dobra prilika da EU potvrdi da je otvorena prema zemljama zapadnog Balkana. Ovo je u intervjuu za “Novosti” izjavio potpredsjednik Američkog instituta za mir Danijel Server. – Očekujem da EU na konferenciji u Sarajevu ponovi opredjeljenost i odlučnost da zemlje zapadnog Balkana postanu njene članice, ali ne vjerujem da će biti nekih značajnih rezultata – rekao je Server.

 Ipak, o važnosti konferencije, koja će biti održana u srijedu u Sarajevu, govori i činjenica da učestvuju predstavnici EU, SAD, Rusije, Turske i zemalja regiona?

– Ako Beograd i Priština na ovoj konferenciji pronađu način da probiju led između njih, sjednu za sto i pokušaju da unaprijede dijalog, to bi bilo veoma dobro.

Kako gledate na stavove da bi pitanje Kosova moglo da ugrozi konferenciju?

– Da, takav ishod je zaista moguć. Međutim, to je istovremeno prilika za Beograd i Prištinu da pokažu da su ozbiljni u namjeri da uspostave bolju saradnju i odnose.

 Ugledni američki analitičari tvrde da EU jednostavno nema jedinstvenog stava niti rešenje za BiH?

– EU i njene članice već duže vremena pružaju značajnu vojnu i finansijsku pomoć BiH. Mislim da je EU ozbiljna u prihvatanju odgovornosti i tretiranju BiH i zemalja zapadnog Balkana kao ozbiljnih kandidata za članstvo, mada je u ovom trenutku teško očekivati odluku o prihvatanju u članstvo bilo koje zemlje.

Kako ocjenjujete poziciju BiH na njenom evropskom putu?

– BiH je dio problema zapadnog Balkana. Postoje teška pitanja koja su zabrinjavajuća za proces kojim se zemlja priprema za članstvo u EU. Vlasti u BiH morale bi da pokažu mnogo više odgovornosti i autoriteta kada je reč o procesu evropske integracije. Naravno, sva ta pitanja moraju da se rešavaju u saradnji sa Republikom Srpskom, Federacijom BiH i drugim nivoima vlasti.

Vlasti RS smatraju da je Kancelarija visokog predstavnika u BiH u ovom trenutku najveća prepreka evropskom putu, jer “nametanjem odluka i zakona deluje antiustavno”?

– Kancelarija visokog predstavnika u BiH je još u zemlji, jer nisu ispunjeni uslovi potrebni za njenu tranziciju u Kancelariju specijalnog predstavnika EU. Čini mi se da bi Srpska trebalo da više brine o tome.

 Brisel je tražio od BiH da iz Ustava otkloni odredbe zbog kojih pripadnici nacionalnih manjina ne mogu da se kandiduju za članove Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda parlamenta BiH. Očigledno je, međutim, da odluka Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci” neće biti sprovedena pre izbora?

– Izgleda da neće, što je sramota za BiH. Iako je riječ o jednostavnoj i važnoj promeni Ustava, problem ne može biti rešen u narednih deset mjeseci. To pokazuje da će BiH teško riješavati druge, još veće i zahtjevnije, izazove na evropskom putu. Političke volje nema, a institucionalni sistem zemlje je glomazan i složen za brzo donošenje evropskih odluka.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg zatražio je od međunarodne zajednice da “pokaže mišiće u BiH”? Nije li to poziv za vraćanje zemlje u devedesete i rješavanje problema silom?

– On nije jedini koji bi volio da vidi odlučniju politiku međunarodne zajednice koja treba da iskoristi vrijeme prije izbora i definiše šta treba promjeniti u Ustavu BiH kako bi započeo proces pridruženja zemlje EU. M. Filipović ( Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku