hamburger-icon

Kliker.info

Daniel Server : Dodik samo čeka pravi trenutak za secesiju!

Daniel Server : Dodik samo čeka pravi trenutak za secesiju!

16 Oktobra
16:03 2010

Američki ekspert za zapadni Balkan iz Instituta za mir (USIP) iz Vašingtona Danijel Server (Daniel Serwer) jedan je od najboljih poznalavaca situacije u našem regionu i politike Sjedinjenih Američkih Država prema ovom dijelu svijeta. U intervjuu za "Dnevni avaz" Server govori o posjeti državne tajnice SAD Bosni i Hercegovini, o rezultatima izbora i namjerama lidera RS Milorada Dodika. Server upozorava da je jedini put za našu zemlju evropski, ali i da Dodik ima sasvim ozbiljne namjere da se, kada za to bude pravi trenutak, odvoji od BiH. 

AVAZ:  Šta je, prema Vašem mišljenju, najvažnija poruka posjete državne tajnice SAD Hilari Klinton (Hilary Clinton) regionu i Bosni i Hercegovini?

SERVER: Uđite u Evropsku uniju! Ova poruka ima široke implikacije, jer zahtijeva da BiH usvoji reformu Ustava, kao i druge reforme.

AVAZ: Ona je potvrdila kontinuitet američke podrške teritorijalnom integritetu države, ali istovremeno poručila da SAD neće od bh. političara preuzimati odgovornost za napredak države prema EU. Da li ovo, istovremeno, znači da SAD više ne smatraju, kao što je bilo ranije, da je uspjeh BiH i potvrda uspješne vanjske politike Vašingtona u regionu?

SERVER: Ne, ne bih tako rekao. Ali, Vašington prepoznaje činjenicu da ne može on pripremiti Bosnu za Evropsku uniju. To moraju uraditi Bosanci. Dan kada vaša zemlja uđe u EU bit će dan ponosa i za Vašington.

AVAZ: Državna tajnica Klinton je izjavila u Beogradu da će zatražiti od Unije da primi zahtjev Srbije za članstvo u ozbiljno razmatranje, ali istovremeno, poruke u BiH nisu bile ni izbliza tako konkretne, obećavajuće i pune entuzijazma. Šta ovakva pozicija znači?

SERVER: Srbija je mnogo više odmakla u pripremama za članstvo u EU od Bosne i Hercegovine. BiH se suočava s ozbiljnim izazovima koji imaju korijene u ratu i Dejtonskom ustavu. Put vaše zemlje prema članstvu u EU bit će teži i duži nego za Srbiju.

AVAZ:  Nakon posjete potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) uslijedila je snažna diplomatska akcija koja je rezultirala butmirskim procesom. Da li nakon posjete Hilari Klinton možemo očekivati sličan nastavak i novu američku inicijativu za promjenu Ustava u BiH?

SERVER: Da, možete očekivati neki nastavak, ali ne mislim da biste trebali odmah očekivati inicijativu sa visokog nivoa kakvu smo gledali u slučaju "Butmira" i "aprilskog paketa". Ni Vašington ni Brisel ne žele preuzeti takav rizik ponovo, bez jasnih pokazatelja da i Bosanci žele nešto uraditi sami za sebe. Ono što bih ja podržao i ohrabrio, kao realnu inicijativu, jeste da Brisel i Vašington sponzoriraju diskusije i debate u bosanskim gradovima, o tome kakve ustavne promjene su neophodne za Evropsku uniju i NATO. Pristup s vrha prema dolje očito nije upalio, možda bi trebali krenuti od baze prema gore.

AVAZ: Zašto je državna tajnica izabrala upravo ovaj trenutak za posjetu, nakon izbora, ali prije nego što su formirane nove vlasti i novoizbarani političari preuzeli svoje funkcije?
 
SERVER: To biste trebali pitati Stejt department, ali prema mom iskustvu, rijetko kada postoji savršen trenutak za posjetu. Posebno kada je riječ o turneji koja obuhvata tri glavna grada, kao što je to sada bio slučaj.

AVAZ: EU i SAD imaju čvrst stav da trebaju zajedno djelovati u BiH, ali istovremeno toliko je teško pronaći saglasnost o tome šta uraditi tako da onda kao ishod toga, uglavnom, nema nikakve akcije. Da li je to, prema Vašem zapažanju, pravi pristup?

SERVER: Da, EU i SAD moraju definitivno djelovati zajednički. Ali, to znači da se fokusiraju samo na top-prioritete, a da prepuste Bosancima da se sami pozabave brojnim drugim pitanjima.

AVAZ: Koliko su ozbiljne namjere Republike Srpske, odnosno Milorada Dodika da se odvoji od BiH, kada za to bude smatrao da je povoljan trenutak?

SERVER: Smatram da je Dodik ozbiljan u toj nakani, ali će čekati pogodnu priliku da djeluje. On je svjestan da raspisivanje referenduma sada nigdje ne bi vodilo, jer RS ne bi mogla dobiti priznanje od drugih suverenih država. On će potrošiti još vremena pokušavajući da pokaže da Vlada u Sarajevu ne može funkcionirati efikasno i čekati pravi trenutak.

AVAZ: Da li bi onda takvi planovi koje on otvoreno spominje trebali imati i kakvu reakciju od međunarodne zajednice? Treba li ga neko u tome spriječiti ili onemogućiti?

SERVER: Mislim da bi trebalo jasno reći, javno i privatno, da Vašington, Brisel i 27 država članica EU neće prihvatiti secesiju i neće priznati RS kao suverenu državu. Da li treba neka reakcija u Bosni, ja ostavljam Bosancima da odluče.

AVAZ: Kako komentirate ulogu Rusije i činjenicu da Banja Luka sve više dovodi u pitanje opredjeljenje da BiH postane članica NATO saveza? Da li vidite u tome koordinirani politički stav i akciju između Banje Luke, Beograda i Moskve?

SERVER: Vjerovatno tu postoji koordinacija. Moskva žarko želi spriječiti širenje NATO-a u područjima koje smatra svojom sferom utjecaja. Razočaran sam time što Beograd i Banja Luka sarađuju sa Rusijom u takvim naporima. Mislio sam da su oni bolje shvatili šta je u njihovom interesu, ali nikada ne znate kakve druge opcije neko razmatra.

AVAZ: Kako komentirate rezultate izbora i da li očekujete promjene kada vlasti budu uspostavljene?

SERVER: Čini mi se da je došlo do promjene ka umjerenijem smjeru, gdje su stranke koje teže prelasku etničkih granica dobile veću podršku, a neke više nacionalne stranke su izgubile (čak i ako su neke od njih prošle veoma dobro). Promjena nije dramatična, ali bi mogla biti dovoljna da okrene Bosnu u pozitivnijem smjeru. Da li će biti tako saznat ćemo u narednih nekoliko mjeseci.
Ešton treba više vremena

AVAZ: Mnogo se očekivalo od EU nakon Lisabonske reforme, posebno od visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton), ali još nismo vidjeli njene odlučnije korake. Kako to komentirate?

SERVER: Lejdi Ešton treba još vremena, nije lako postići konsenzus kada imate 27 država članica. Imajući to u vidu, nadam se da će se EU pridružiti SAD u poruci da Bosna treba kompaktan paket ustavnih reformi: ukidanje diskriminacije kako je rekao Evropski sud za ljudska prava i snažna evropska klauzula. To bi za mene bilo sasvim dovoljno. 
Tarik Lazović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku