hamburger-icon

Kliker.info

Danas kolektivna dženaza u Vlasenici: Među žrtvama i sedmogodišnji Edis

Danas kolektivna dženaza u Vlasenici: Među žrtvama i sedmogodišnji Edis

18 Aprila
08:25 2015

Edis1Šest žrtava etničkog čišćenja u Vlasenici jučer je ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeno na dvanaesti kolektivni ukop, koji će se obavit danas na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici. Na posljednje utočište iz Tuzle su jučer krenula i dva maloljetnika – sedmogodišnji Edis Hajdarević, najmlađi od šest žrtava, kojeg jučer niko od najbližih nije imao ispratiti, te sedamnaestogodišnji Dijan Dragić, dijete majke muslimanke i oca pravoslavca.

– O kakvoj svireposti se radilo u vlaseničkim zločinima, dovoljno govori i to da su ubili sedmogodišnje dijete koje nikome nije ni stiglo učiniti nikakvo zlo, kao i to da je ubijen sedamnaestogodišnjak, koji je tek počeo živjeti najbolje godine svog života, kazao je Sead ef. Seljubac pred porodicama ubijenih vlaseničkih žrtava.

Pored dvojice mladića, jučer su na posljednje utočište ispraćeni i tridesetčetverogodišnji Salko Merić, dvadesetdevetogodišnji Sakib Saračević, potom Džemila Ferhatović, koja je imala 62 godine i najstarija od njih Duda Dautović, koja je imala 68 godina kada je ubijena. Tijela svih šest ubijenih ekshumirana su iz sekundarne masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 tijela, među kojima je 112 kompletnih i 120 nekompletnih ostataka žrtava. Dosad je ukupno identifikovano 155 posmrtnih ostataka.

– O vlaseničkim zločinima će svjedočiti grobnice i oni koji su ih uspjeli izbjeći, a duše svih ubijenih, pogotovo ove djece, iz svojih kabura će proganjati i pritiskati svoje krvnike, kazao je efendija Seljubac.

2.600 Vlaseničana

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, od čega je 265 djece. Pored ovih, prema nekim nezvaničnim podacima, 863 Vlaseničana su stradala i u genocidu u Srebrenici. Oko sedam stotina vlaseničkih žena je prošlo kroz nepojmljive torture, a mnoge od njih su i silovane.

Nekoliko stotina ubijenih porodica još traga za kostima najmilijih, a njihov pronalazak i ukop otežava i činjenica da u posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju.

Za ratne zločine u ovom dijelu BiH su osuđene tek tri osobe: Dragan Nikolić, zvani Jenki, osuđen je u Haagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car, i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od osam hiljada Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku