hamburger-icon

Kliker.info

Dan šehida: Generacije koje dolaze prošlost da shvate kao lekciju i pouku

Dan šehida: Generacije koje dolaze prošlost da shvate kao lekciju i pouku

05 Juna
15:42 2019

Učenjem Fatihe i dove te polaganjem cvijeća drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači obilježen je Dan šehida. Prema islamskom vjerovanju, šehidi su muslimanski vjernici koji poginu braneći svoj imetak, vjeru, život, zemlju i porodicu.

 

Nap podsjeća da je Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. 

Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živima, onih koji su živote izgubili u toku agresije na BiH od 1992. do 1995. 

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.
Nesib Hadžić, glavni imam OSBiH, kazao je da moramo njegovati sjećanje.

„Generacije koje dolaze moraju shvatiti sve ono što se desilo od 1992. do 1995. godine kao lekciju i pouku. Ovo šehidsko mezarje na Kovačima, kao i sva druga kojih ima dosta u BiH trebaju podsjećati da se zlo može desiti kada se najmanje nadamo“, kazao je Hadžić.

Cvijeće su danas položile delegacije udruženja porodica šehida, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici državnih institucija, članovi porodica, kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Članovi delegacija položili su cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića te su mu učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast.
Također, svim šehidima će u Begovoj džamiji biti  poklonjena hatma-dova. 

Mreža mladih Muftijstva sarajevskog organizovala je danas u glavnom gradu BiH 2. memorijalnu šetnju povodom Dana šehida.

Učesnici su se okupili kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kako bi na dostojanstven način obilježili Dan šehida.

Koordinator Mreže mladih Vogošća Salih Ćato izjavio je da osjećaju dug prema onima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu.
„Učimo omladinu da je danas Bajram šehidima i želimo da im čestitamo na ovaj način“, rekao je Ćato.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku