hamburger-icon

Kliker.info

Dan nezavisnosti BiH u Atlanti : Neretva će uvjek teći kroz Mostar

Dan nezavisnosti BiH u Atlanti : Neretva će uvjek teći kroz Mostar

05 Marta
03:31 2013

U  Subotu, 2. Februara , u prostranoj Sali Zajednice Bošnjaka Džordžije u Atlanti,održana je svečana Akademija povodom Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.U realizaciji  programa, uz tradicionalno učešće domaćih pjevača, muzičara, folklorne grupe “Bosanski Zumbuli” i hora “Bilal”, učestvovali su i Specijalni gosti Prof. Dr Esad Boškajlo, Vanredni Profesor Psihijatrije na Medicinskoj Školi Univerziteta u Arizoni,član Bosansko–Hercegovačke –Američke  Akademije Nauka i  umjetnosti, autor knjige “Wunded I am more awake”,Prof. Dr. Mirsad Hadžikadić, Profesor i Direktor Instituta za kompleksne sisteme na Univerzitetu Sjeverna Karolina u Šarlotu, Prvi Predsjednik Savjetodavnog Vijeća za Bosnu i Hercegovinu,Prvi Predsjednik Bosansko-Hercegovačke-Američke Akademije Nauka   i  Umjetnosti.                        

O 21. rođendanu Bosne i Hercegovine i njenoj  833 godine staroj državnosti govorio je Prof Semir Đulic, poznati aktivista Zajednice Bošnjaka Džordžije i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Govorio je o mukama kroz koje prolazi naša domovina, čije  se rođenje  ne obilježava  na polovici njene teritorije.Govorio je i o istorijskoj odgovornosti koja je pred nama, i nadi koja naša domovina polaže u nas, koju ne smijemo propustiti, a to je da nas na narednom popisu i izborima bude 500,000 manje nego što nas stvarno ima, te da time budemo saučesnici sa onima koji hoće da nas nema, kao da nas nikad tamo nije ni bilo.Gosti programa Dr. Esad Boškajlo I Dr. Mirsad Hadžikadić su nam, kroz promociju knjige, pokazali put kojim trebamo krenuti i kako od žrtve postati pobjednik, jer mi to jesmo, jer smo ta teška vremena preživjeli, uz mnogo stradanja i gubitaka naših najmilijih.Ali smo se, iako prognani sa naših ognjišta, izdigli  iz pepela .

Dokazali smo svijetu i našim susjedima i komšijama da smo jači od njih, i plemenitiji od njih. Naša djeca studiraju na fakultetima, rade kao profesori, doktori, inženjeri …A gdje su oni danas. Falsifikuju istoriju. Hoće da pokažu da smo svi podjednako krivi. Hoće da uče djecu da Neretva teče pokraj Mostara. Da smo mi sami sebi srušili most. Neka  zavaravaju sami sebe. Neretva će uvijek teči kroz  grad Mostar.Danas im smeta svaki nač Zapis o zlodjelima koja su nam učinili. A oni znaju dobro da ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo.Smeta im što se mi usuđujemo da remetimo njihov mir. Makar da se pokaju i zamole oprost. Možda bi im neko i oprostio. A od nas se traži da zaboravimo, da im oprostimo. Kao da se ništa nije dogodilo.Trauma koju smo doživjeli, mi smo preživjeli. Idemo dalje. Nemojmo da nam mržnja okupira sve naše kapacitete. Nemojmo da živimo u prošlosti. Nemojmo da se svađamo oko toga ko je veča žrtva. To nam oni podmeću. Hoće da nas razjedine.Nemojmo ih pitati što su nam to uradili, kada ih vidimo kako se slobodno šetaju kroz naše mahale. To normalni ljudi nebi uradili svojim komšijama.

Neka oni žive sa tim nečovještvom u svojim srcima.I neka razmišljaju o tome u zatvorima širem Evrope. A mi koji smo bili u njihovim logorima sada smo na slobodi.Ovo su u kratkim crtama poruke knjige, čijih 60 primjeraka  je prodato za desetak minuta, a kasnije i potpisano od strane autora.Autor je obećao da će uskoro početi pripreme na izdanju verzije na  bosanskom jeziku.Druženje je nastavljeno sa pitanjima i logoraškim iskustvima od strane posjetilaca, na koje je gost i autor knjige Dr Esad Boškajlo, psihijatar pokušao  odgovorit na stručan način.Uz vidan osječaj zadovoljstva i relaksacije službeni dio programa je nastavljen izvođenjem sevdalinki od strane Šefika Omeragića – Bajre i Envera Šejtanića, uz pratnju tročlanog orkestra, i vrlo profesionalnim nastupom folklorne grupe “ Bosanski Zumbuli”, te hora “ Bilal”, kao recitatorske grupe.Druženje je okončano kasno u noć serijom narodnih kola i najavom Manifestacije Proslave Dana Žena od strane iskusne voditeljice programa, Jasne Jašarević,  u Subotu 9. Marta u istoj Sali. Sead Hadžikadić( Za Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku