hamburger-icon

Kliker.info

DAN DRŽAVNOSTI BiH: SRETAN TI PRAZNIK DOMOVINO

DAN DRŽAVNOSTI BiH: SRETAN TI PRAZNIK DOMOVINO

25 Novembra
06:03 2009

Na današnji dan prije taèno 66 godina , narodi naše domovine su preko svojih delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a,u Mrkonjiæ gradu su postavili temelje moderne države u kojoj su svi jednaki i pred Bogom i pred zakonom. Bosanskohercegovaèki antifašisti su tada jednoglasno kazali i zakljuèili da BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska veæ i srpska i hrvatska i muslimanska. Danas, 66 godina kasnije,BiH na žalost nije ni sjenka države u kojoj su svim narodima i graðanima na cijelom njenom teritoriju zagarantovana sva prava koja im pripadaju. Da je ova konstatacija taèna govori i èinjenica da se 25. novembar obilježava samo u Federaciji BiH dok je u RS obièni radni dan.

Na ovu èinjenicu u svojoj èestitki je ukazao i predsjedavajuæi Predsjedništva BiH, Željko Komšiæ, koji smatra da principi ZAVNOBiH-a nikada nisu bili potrebniji nego danas. -Najviši nacionalni interes svih nas je raditi i živjeti u sigurnosti i miru i imati jednaka prava. Bosna i Hercegovina æe, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas, a ovaj datum, 25. novembar, obavezuje sve nas, Bosance i Hercegovce, da damo svoj puni doprinos u daljnjoj izgradnji i jaèanju naše države Bosne i Hercegovine, kaže se u èestitki predsjedavajuæeg Predsjedništva BiH Željka Komšiæa.Sliènog sadržaja je i èestitka èlanaq Predsjedništva BiH Harisa Silajdžiæa.-Neka ovaj dan bude prilika da se sjetimo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje nezavisne i suverene države BiH. Njihova žrtva obavezuje nas da gradimo demokratsku državu evropskih standarda, u kojoj neæe biti diskriminacije po bilo kojem osnovu-, navodi se u Silajdžiæevoj èestitki. Bosnu i Hercegovinu sasnovanu na principima ZAVNOBIH-a apsolutno podržavaju i prognani Bosanci i Hercegovci rasuti širom svijeta.

Upravni odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike istièe tako da principi ZAVNOBIHa. jednostavno nemaju alternativu.-Mnogi bi htjeli da nam zabrane sjeæanje, da vjerujemo u mitove, da izdamo sebe, da 25-ti zamijenimo nekim drugim danom novembra. Mnogi hoæe da Bosne nema a mi im poruèujemo "ima Bosne a biæe valahi i nas u Bosni".Èuvanje sjeæanja na ZAVNOBiH, njegove antifašistièke poruke i domete, jeste dužnost, ali i pouka "uèiteljice života". Da nije bilo 25. novembra 1943-æe, ne bi bilo ni 1. marta 1992-e a ni nas bez onih šsto za Bosnu život dadoše-, istiæe se u èestitki KBSA.Iskrene želje i èestitke povodom Dana državnosti BiH, svim njenim graðanima  bez obzira gdje su , upuæujemo i mi , èlanovi redakcije našeg i vašeg portala Kliker.info,uz uvjerenje da æe principi ZAVNOBIH ,  brže nego mnogi misle , ponovo biti ugraðeni u temelje moderne i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Sretan ti praznik Domovino ! ( Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku