hamburger-icon

Kliker.info

Dallas : Jedanaestogodišnji Bosanac na dobrom putu prema istinskoj košarkaškoj zvijezdi

Dallas : Jedanaestogodišnji Bosanac na dobrom putu prema istinskoj košarkaškoj zvijezdi

16 Februara
14:06 2008
The image “http://www.pssmagazin.com/images/stories/dijaspora/2008/feb/samir_sehic.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Samir Šehić (11) je prije četiri godine počeo da igra košarku za jednu malu ligu  koja se naziva UPWARD. Ta liga je faktički pokrivala jedan manji dio grada Dallasa u Texasu,  gdje i živi familija Šehić koja se doselila u SAD iz Borovnice, Općina Zavidovići, 1996. godine. Te iste godine rodio se u Dallasu ovaj bosanski dječak koji ima sve predispozicije da postane jedan od najperspektivnijih košarkaša u zemlji koja je čuvena košarkaška sila.

Najviši u svojoj klasi      Samir je od ranog djetinjstva pokazivao interes za brojne sportove, pogotovo, košarku. U to vrijeme Samir je imao sedam godina i na utakmicama njegovog uzrasta on bih davao izmedu 10 – 15 koševa po utakmici. Prije njegovih košarkaških uspjeha, Samir se bavio gimnastikom i karateom u kojem je dogurao i do ljubičastog pojasa drugi stepen.U BiH je možda nezamislivo da djeca sa 6, 7 ili 8 godina putuju po utakmicama i gostuju u različitim gradovima svakog vikenda, ali u SAD-u izgleda da je sve moguće. Poslije ne tako dugog traganja za takvim timom koji se u SAD-u zove “selektovani tim” i “selektovana košarka” (košarka za djecu koja pokazuju specijalni talenat za taj sport), Samir je počeo da trenira za tim koji se tada zvao Denton Bulldogs. Kao i sve druge, i ove aktivnosti, moraju  se  finansirati iz džepa roditelja, pa je Samirov otac Jasmin Šehić odlučio da pokuša nešto drugačije.Svi oni koji su pratili sportska zbivanja od 1986. do 1991. u Zavidovićima i Bosni i Hercegovini trebali bi da se sjećaju imena Jasmina Šehića.Što se tiče sportskih aktivnosti u tom periodu Jasmin zvani Šeha potiče iz slavne ekipe zavidovićkih “Atletičara”. Jasmin i sada drži aktivni rekord BiH u bacanju koplja za starije pionire. Uto doba proglašen je sportašem Zavidovića, čak i sportašem BiH za starije pionire. A što je bilo veoma zadivljujuće za naš grad, Jasmin je bio proglašen olimpijskom nadom za Barcelonu 1992. godine, u  koju nije mogao otići iz nama poznatih razloga. (ratna dejstva u cijeloj BiH)Radeći u firmi Stanley Tools, Jasmin je ugovorio stipendiranje Samirovog tima sa preko $12 000 godišnje pod uslovom promjene imena tima u Stanley Bulldogs i time riješio glavobolje roditelja na jedno izvjesno vrijeme. U tome timu Samir se zadržao više od tri godine gdje je bio proglašavan najboljim igračem turnira i najboljim igračem tima, osvajao razne trofeje i medalje. Prošle godine je pomogao svome timu da se kvalificira za prvenstvo Amerike uzrasta do 10 godina gdje su mladi košarkaši Stanley Bulldogsa završili na osmom mjestu. Liga u kojoj su tada igrali dječaci Bulldogsa bila je poznata liga Prime Time Sport liga visokog državnog ranga ali izgleda i ne najvišeg. Zašto ne i najvišeg?!Kao jedan od trenera mladog košarkaškog tima, Samirov otac je ušao u priču sa gospodinom Leejem čiji je sin također igrao za Bulldogse. Od njega je saznao da je najjača liga za taj uzrast djece u Americi ustvari AAU (Amateur Athletic Union). Isto tako gospodin Lee je obećao Jasminu da će mu donijeti novine Dallas Morning News gdje je čitao o jednom AAU timu i njihovoj organizaciji u istom gradu odakle su i oni (Dallas, Texas). Tako da je Jasmin imao priliku da pročita članak o jednom od najboljih timova u Americi tog uzrasta i, srećom za familiju Šehić, taj tim je istog uzrasta kao naš mladi Samir i nalazi se u istom gradu u kojem i on živi.

Centar u Titansima   Poslije toga Samirov otac Jasmin se počeo raspitivati kako stupiti u kontakt sa trenerima  tima Texas Titans. Nedugo zatim otišao je u susjedni grad gdje su Texas Titansi imali turnir. Stupio je u kontakt sa generalnim menadžerom tog tima Larryjem Novakom i predstavio svog sina njemu i još nekim ljudima. Larry je rekao da bi voljeli da dođu da gledaju Samira na jednom od Stanley Bulldogs turnira pa tako je i bilo. Glavni trener Texas Titansa Scott Pospichal ga je gledao i ponudio njegovom ocu da Samir dolazi na treninge sa Texas Titansima neko vrijeme.Trener Scott je rekao:”U ovom trenutku ne obećavam ništa ali bih želio da vidim Samira sa našim dječacima kako će se uklopiti”. Nakon četiri mjeseca treniranja sa oba tima u decembru 2007. našem mladom Bosancu, kako Samir reče da se osjeća, ponuđeno je da pređe u klub Texas Titans, što su on i njegovi roditelji Amra i Jasmin prihvatili. Sada Samir ima težak zadatak centra u ovom timu. Na turnire putuje u privatnom avionu milionera koji sponzorira ovaj tim, odsjedajući u hotelima sa pet zvjezdica. (Kliker.info-Peta strana svijeta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku