hamburger-icon

Kliker.info

Dačić u Briselu : Povijesni cilj Srbije je izlaz na more

Dačić u Briselu : Povijesni cilj Srbije je izlaz na more

19 Novembra
16:29 2014

dacic1Srbijanski  šef diplomatije Ivica Dačić boravio je u utorak u Bruxellesu te je sudjelovao na panel diskusiji upriličenoj povodom pokretanja Strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). Tom prilikom izjavio je da je povijesni cilj Srbije izravan kontakt s morem, doznaje tportal od izvora koji je svjedočio govoru.Ivica Dačić bio je jedan od osam govornika koji su predstavljali svoje države u sklopu Strategije. Kao predstavnik Hrvatske, na panelu je sudjelovao Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. EUSAIR, podsjetimo, obuhvaća četiri zemlje članice EU-a (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) i četiri zemlje nečlanice (Albaniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju).

Govornici su imali na raspolaganju nekoliko minuta za iznošenje nacionalnih stavova i prijedloga o Strategiji kroz koju će se u idućim godinama milijarde eura utrošiti na bolje prometno povezivanje regije, razvoj priobalnog i morskog područja, očuvanje okoliša, približavanje zemalja nečlanica Europskoj uniji i dr.Dačić je bio među posljednjim govornicima te je na lošem engleskom jeziku uglavnom čitao s papira. Pred kraj svog govora, kad je shvatio da su mu dopuštene minute već iscurile, progovorio je ‘iz glave’ i pokušavao povezati misli sa zapisanim rečenicama. ‘Rekao je da je povijesni cilj Srbije izravan kontakt s morem i nasmijao se. Bio je to pokušaj da nečime poentira na kraju’, ispričao je sugovornik tportala.

Nakon panel diskusije predstavnici osam zemalja otišli su na zajednički ručak, a Dačića su sustigli novinari, u međuvremenu upoznati s onim što je rekao na panelu. Suočen s pitanjem novinara Večernjeg lista o tome nije li njegova izjava neprimjerena, Dačić je pokušao objasniti da pritom nije mislio na Hrvatsku.'Nema to veze s Hrvatskom. Srbija je imala izlaz na more u svojoj povijesti. I uvijek se za to vodila bitka. Htio sam reći da je Srbija sada jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more’, rekao je Dačić, a na primjedbu novinara da su srpske snage 1991, pokušavajući izbiti na more kod Zadra, činile zločine poput masakra u Škabrnji, Dačić je odgovorio da ‘to nisu bile borbe za izlaz na more’.
Hrvoje Marušić nije reagirao na Dačićevu izjavu tokom panela. Rasprava nije bila predviđena, kao ni pitanja iz publike. U svom govoru Marušić je poručio da će Strategija biti iznimno korisna za Hrvatsku u pogledu energetike i prometne povezanosti te da je Hrvatska sprema pomoći zemljama nečlanicama u približavanju Europskoj uniji.Prema Tanjugovom izvještaju Dačić je na panel diskusiji poručio da članstvo Srbije u EU nije samo po sebi cilj, već Srbija europsku integraciju prvenstveno vidi ‘kao instrument poticaja provedbe reformi i modernizacije u svim područjima društva i države’.

Javio  je da je Srbija u završnoj fazi osnivanja posebnog radnog tijela – Radne grupe za suradnju s EU-om u Jadransko-jonskoj regiji.Zadatak Radne grupe bit će koordinacija svih aktivnosti vezanih za Strategiju EU-a za Jadransko-jonsku regiju, a imajući u vidu da je Srbija jedina od osam država članica Strategije koja nema direktan izlaz na more, Dačić je istaknuo da je spremna na aktivan pristup i angažman institucija kako bi se adekvatno promoviralo značenje funkcionalne i sinergetske povezanosti morskog priobalja s kontinentalnim zaleđem regije, prije svega na planu umrežavanja transportnih i energetskih koridora, javio je Tanjug. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku