hamburger-icon

Kliker.info

Dačić potvrdio – Srbija provodi Ćosićevu politiku i Memorandum SANU-a!

Dačić potvrdio – Srbija provodi Ćosićevu politiku i Memorandum SANU-a!

23 Decembra
17:02 2018

Znakovito, na dan susreta predsjednika Srbije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Aleksadnra Vučića i Milorada DodikaIvica Dačić, notorni srbijanski šef diplomatije, nekadašnji portparol Slobodana Miloševića, a po svemu sudeći i stvarne politike aktuelnog vodstva našeg istočnog susjeda, kazao je da je bh. entitet Republika Srpska “najveće dostignuće srpskog naroda u 20. vijeku”.

„Obaveza je Srbije da sarađuje sa RS-om, ali i sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, te da štiti srpski narod. Niko ne može da je odvrati od toga“, kazao je Dačić, na navodeći, naravno, ko srpski narod napada u pobrojanim državama i od koga ga štite..

Zadnji put kada je Srbija ovdje branila srpski narod, na Balkanu su tekle rijeke krvi.

Govorio je, nadalje, Dačić, kao i obično, sve i svašta, pa i da su „Srbi najveća žrtva etničkog čišćenja i u Hrvatskoj i u BiH i na Kosovu“, ali je vrlo indikativno da visoki zvaničnik Srbije tretira RS, entitet de facto nastalo genocidom i etničkim čišćenjem, s temeljima u Potočarima, ali, nažalost, i potvrđen u Daytonu, kao najveće dostignuće.

Time ministar vanjskih poslova Srbije, slučajno ili ne, demaskira i aktuelnu politiku Beograda i o tome bi nemušti zvaničnici Europske unije trebali imati stav kad otvaraju nova poglavlja u procesu europskih integracija te zemlje.

Evo i kako. Naime, prvi put je dvije godine prije svoje smrti, gotovo istu rečenicu kakvom nas je danas „počastio“ Dačić, izgovorio niko drugi do „otac nacije“ Dobrica Ćosić, i to u knjizi znakovitog naziva „Bosanski rat“.

Braneći, kako je govorio, istinu i slobodu, glavni cilj njegovog posljednjeg književnog pothvata je bio „obrana Republike Srpske“, koju naziva „jedinom pobjedom srpskog naroda“.

„Knjiga o bosanskom ratu je moja odbrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini dvadesetog vijeka“, kazao je  Ćosić u Beogradu u martu 2012. godine.

Za rat u Bosni napisao je da to nije kalendarski događaj i da nije prestao već stoljećima.

Tvrdio je da je to “ljudsko krvarenje”, najduže ratovanje u novijoj historiji Europe, počelo još turskim osvajanjem Bosne krajem 16. vijeka.

A posljednji rat u Bosni, za koji je Ćosić bio itekako zaslužan, a koji je trajao od 1992. do 1995. godine, „prema ocu nacije“ nastavlja se u miru „bošnjačkom ratnom propagandom čiji je cilj stvaranje prve islamske države u Europi i uništenje Republike Srpske“.

„Srbi su žrtve u tom ratu jer se njegovi učinci razastiru čitavim planetom, sotonizirajući Srbe kao agresore koji su izvršili teške ratne zločine i genocid“, rekao je tada Ćosić.

Kako vidimo, Ćosićevi tadašnji stavovi itekako imaju veze s onim što govore prvi ljudi srbijanske politike (Dačić, premijerka Ana Brnabić), iza kojih stoji, naravno, Vučić.

Današnjim trenutkom istine Ivica Dačić samo je potvrdio ono što je javnosti u regionu, posebno onoj intelektualnoj, sasvim očito, a to je da se Ćosićeva i politika Memoranduma SANU-a o tzv. velikoj Srbiji kao „konačnom rješenju“, beskrupulozno nastavlja.

Naravno, zasad, drugim sredstvima.

Imajući u vidu da je 14. decembra ove godine i Sabor Hrvatske usvojio Deklaraciju o BiH, u kojem se, ne slučajno, pominju „hrvatski prostori“, jasno je da smo se na ovim prostorima onako baš izmirili. Sretna nova 1992.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 25 Decembra, 11:45

    Ovo jesu SRPSKI i dijelom HRVATSKI PROSTORI,a pošto ste vi u 19-om vijeku kada su se pravile nacije opredjelili da budete TURCI I DA GUŠITE ove dvije nacije umjesto da zajedno sa njima pravite svoju sada se pitsjte gdje su vaši prostori.To vam je rekao NAJPAMETNIJI OD BOŠMJAKA efendija ZUKORLIĆ priznajući da ste pogriješili,pa ste u prvom ratu išli sa AUSTRIJOM I POGRIJEŠILI,u DRUGOM RATU SA NIJEMCIMA ,pa opet pogriješili,sad se vatate za AMERIKU koja je već propala,samo vam niko nije javio.Vi STE KRETENI ŽAO MI JE.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku