hamburger-icon

Kliker.info

Da zajednica ozdravi : Bijeli policajac koji je ubistvom mladog Afrikoamerikanca “zapalio” Ameriku, napušta policiju u Fergusonu !

Da zajednica ozdravi : Bijeli policajac koji je ubistvom mladog Afrikoamerikanca “zapalio” Ameriku, napušta policiju u Fergusonu !

30 Novembra
08:11 2014

darrenW12Darren Wilson  napušta posao policajca u Fergusonu. Dao je otkaz i ostavka stupa na snagu odmah , kazao je za St. Louis PostDispatch u subotu navečer Wilsonov advokat Neil J. Bruntrager. Advokat je tom prilikom prezentovao i pismo  Wilsona, bijelog policajca koji je da podsjetimo 09,. augusta ove godine u Fergusonu ustrijelio 18-godišnjeg Afroamerikanca Michaela Browna. U pismu Wilson između ostalog kaže, da je  napuštanje policije motivisano  njegovom željom da zajednica ozdravi te da ne  dovodi u opasnost ostale policijske službenike i mještane Fergusona.

Wilsonova odluka da napusti policiju u Fergusonu objavljena je neposredno nakon što je nekoliko stotina aktivista za građanska prava krenulo  na sedmodnevni marš, iz Fergusona,  prema glavnom gradu Missourija , protestvujući na taj način  protiv odluke Velike porote koja je prošle sedmice donijela odluku da se ne podigne optužnica protiv policajca Wilsona. Pored toga, Nacionalna asocijacija za boljitak obojenih ljudi (NAACP) ,  organizator “Puta za pravdu” dugog 192 kilometra, zahtjeva i sveobuhvatnu reformu policije u cijeloj zemlji , ostavku šefa policije u Fergusonu te kraj rasnog profilisanja. Očekuju također,  da će im se tokom sedmodnevnog marša pridružiti na hiljade osoba koje se slažu sa pomenutim zahtjevima.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku