hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi i ne ponovi : U Ahmićima danas obilježavanje 26. godišnjice monstruoznog zločina nad civilima

Da se ne zaboravi i ne ponovi : U Ahmićima danas obilježavanje 26. godišnjice monstruoznog zločina nad civilima

16 Aprila
07:28 2019

Na današnji dan prije 26 godina u zločinačkoj akciji HVO-a “48 sati pepela i krvi” ubijeno je 116 civila. Porodice i danas tragaju za tijelima svojih najmilijih koji ni do danas nisu pronašli svoj smiraj. Tim povodom danas se prisjećamo žrtava tog zločina.

Klix podsjeća da su snage HVO-a u Ahmićima prije 26 godina ubili 116 civila među kojima 32 žene i jedanaestero djece. Porodice ubijenih danas će se okupiti na Šehidskom mezarju u Vitezu odakle će u 9 sati početi mirni marš “Put istine i sjećanja”. Na Šehidskom mezarju u Vitezu glavni imami će proučiti odlomke iz Kur’ana, nakon čega će prije podne namaza u 12:30 biti položeno cvijeće na spomen-obilježje.

U ranijoj izjavi za Klix.ba Advan Akeljić, predsjednik Organizacionog odbora, je kazao da će šetnja “Put istine i sjećanja” svjedočiti o istini i simbolici šehida koji su sahranjeni u Starom Vitezu, a ne u Ahmićima gdje je počinjen pokolj, jer to nije bilo moguće.

“Još uvijek tražimo istinu za broj ljudi koji su stradali, a ne znamo gdje se nalaze njihova tijela. Moramo glasnije pričati o istini koja je tragična jer smo svjesni da se na sve načine pokušava izjednačiti žrtva i agresor”, kazao je Akeljić.

Za zločin u Ahmićima pred Haškim sudom na najdužu kaznu je osuđen jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Srednjoj Bosni Dario Kordić koji je odslužio 25 godina zatvora. 


Pravda ni danas, uprkos odsluženoj kazni, prema riječima porodica žrtava, nije zadovoljena. Svake godine naglašavaju da jedna osoba ne može biti odgovorna za smrt 116 osoba, da žele graditi mir, ali samo na pravdi i istini.

U Ahmićima će danas biti održana i komemoracija žrtvama zločina na kojoj će sudjelovati i ratni veterani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji će odati počast nevino ubijenima. Nakon komemoracije u Ahmićima, ali i na internetu bit će zvanično predstavljen narativ “48 sati pepela i krvi” koju je načinio SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku