hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Skokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Skokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

09 Novembra
15:19 2019

Mostaru je u subotu obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta. U 10.16 sati, tačno u vrijeme kada se 1993. godine luk Starog mosta obrušio u Neretvu, Jasmin Kreso izveo je skok bez pljeska, a mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće.

Portparol Kluba skakača “Mostari” Saša Oručević kazao je kako je rušenje Starog mosta najgori dan u novijoj historiji grada na Neretvi.

“Stari most predstavljao je simbol ljubavi, suživota i svega onoga čega se ljudi u zadnje vrijeme odriču. Danas smo skokom bez aplauza poslali poruku da se nikad nigdje u svijetu ne ponovi ovakva glupost ili bilo šta slično rušenju Starog mosta”, kazao je Oručević.

Skakač sa Starog mosta Jasmin Kreso kazao je kako mu je ovo bio najteži, a ujedno i najdraži skok u životu.

“Događaj koji se dogodio na današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, osjećaji su mi pomiješani i ovaj skok mi je najteži i najdraži u isto vrijeme. Prije skoka sam se molio i za sebe i za sve poginule borce i branitelje, volio bih da su vremenski uslovi bili drugačiji, bila je potrebna velika hrabrost, ali to je naš posao i mi ćemo ga obaviti bez obzira na sve”, kazao je Kreso.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine. Devetog novembra 1993. godine Stari most srušen je se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku