hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Obilježena 79. godišnjica masakra na lokalitetu Čavkarice

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Obilježena 79. godišnjica masakra na lokalitetu Čavkarice

29 Augusta
16:00 2020

Na lokalitetu Čavkarice kod Bileće obilježena je 79. godišnjica masakra nad skoro hiljadu civila bošnjačke nacionalnosti iz istočne Hercegovine, koji su 1941. godine počinile četničke snage. Zločinci su tad više od stotinu tijela bacili u jamu Čavkarica, a posmrtni ostaci i danas se nalaze na dnu ove duboke jame.

Egzekutori su bili pripadnici zloglasnog “ćoravog bataljona” iz Crne Gore, a u Čavkaricu su uglavnom bacana tijela staraca, žena i ubijene djece. Ovaj zločin nikada nije procesuiran, niti su žrtve ekshumirane i dostojanstveno sahranjene.

Jama je, pod sumnjom da se njoj kriju kosti iz 1992. godine, otvorena tek prije sedam godina. Jedina preživjela na Čavkarici je bila Hadžera Ćatović-Bijedić, koja je nažalost preminula mnogo kasnije (2014. godine).

Organizatori današnjeg obilježavanja bili su aktivisti Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostar, koji su se usput potrudili i da se prilikom dolaska do jame, ali i tokom programa poštuju higijensko-epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi.

Do same jame se inače ne može doći vozilima, pa su oni koji su danas pohodili Čavkaricu bili primorani pješačiti oko dva kilometra.

Mihdad Brkan iz Koordinacije podsjetio je da su istim putem do mjesta stratišta odvedene žrtve maskra.

“Prethodno su ih lagali kako ih vode u Stolac. Dao Bog da preživi Hadžera Ćatović – Bijedić koja je ležala ispod mjesta na kojem se nalazimo u ovom trenutku. Provela je 74 dana u jami, a kasnije svjedočila o strašnom zločinu“, kazao je Brkan za Anadolu Agency.

Izrazio je nadu da će već naredne godine organizaciju obilježavanja na sebe preuzeti institucije, te da će Čavkarica imati mjesto koje zaslužuje.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić izjavio je da Čavkarica zaslužuje pažnju svih Bošnjaka, kao i važno mjesto u svim bošnjačkim kalendarima.

“Ovdje se dogodio genocid nakon kojeg Bošnjaci ovog kraja nikad nisu uspjeli u potpunosti obnoviti život na ovim prostorima. U vremenu agresije od 1992. do 1995. ozvaničeno je i trajno etničko čišćenje Bošnjaka. Zato moramo istrajati i dokazati koliko je ova lokacija važna. Nadam se da će Čavkarica u narednim godinama imati mjesto koje joj pripada. Kulturu sjećanja moramo njegovati i ono što se dešavalo ovdje se ne smije zaboraviti. Pisanje i trud Tahira Pervana ne smiju biti uzaludni. Ovdje treba napraviti ambijent i zauvijek se okupljati radi budućnosti Bošnjaka“, rekao je Salkić.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Kašif
    Kašif 29 Augusta, 21:39

    Isto misle o bosancima i hercegovcima kako Srbi tako i Bošnjaci iz Crne Gore (i Srbije). Jedni etnički čiste a drugi prije toga pripremaju teren. Oni se čvršće drže krvnog srodstva nego vjere.Plemenska pripadnost im je važnija od svake druge. Za te poslove uvijek koriste Bošnjačku i Srpsku crkvu jer im ljudi najviše vjeruju. Zamimljivo bi bilo ispitati ulogu vojno politički dio elite RBiH porijeklom iz Crne Gore (i Srbije) u pripremi genocida u istočnoj Bosni/Srebrenici kao i analizirati sva izdanja Avaza od nastanka do danas i štetu naročito u privredi koju je prouzrokovao kao i u raspirivanju bošnjačkog etnonacionalizma da bi cilj psihijatra Radovana Karadžića mržnja i strah u BiH od njih ostao trajan a oni bi bili u dobrim odnosima sa zemljacima i vladari nad Bosancima i Hercegovcima.I jedni i drugi kad podilaze navode da su spasili nekoga iako ih o tome niko ništa ne pita a to govore jer nešto znaju a kriju, to je njihova hajdučko mafijaška tradicija.Husref bega su ubili Radončići zato što je Hercegovac a ne zato što je bio turski službenik/funcioner.Takvi divljaci se nameću kao vladari okolnim narodima kojima će puniti Čavkarice po BiH dok u BiH ne ostanu samo oni.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku