hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Na današnji dan prije 27 godina na Sarajevo ispaljeno 3.777 granata

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Na današnji dan prije 27 godina na Sarajevo ispaljeno 3.777 granata

22 Jula
07:16 2020

Na današnji dan, 22. jula 1993. godine, sa položaja Vojske Republike Srpske na Sarajevo  je ispaljen rekordan broj granata u jednom danu, njih 3.777.

Ratni zločinac Ratko Mladić, tadašnji general Vojske Republike Srpske, koji je lično naređivao nasumnično granatiranje Sarajeva, nazvao je to “razvlačenjem pameti”.

Opsada Sarajeva  počela je u noći sa 4. na 5. april 1992. godine zauzimanjem Međunarodnog aerodroma Sarajevo od strane Jugoslovenske narodne armije. Dotadašnja JNA, u maju 1992. godine preimenovana je u Vojsku Republike Srpske, a nova vojna formacija preuzela je ustrojstvo i kompletno naoružanje vojske koju su duže od četiri decenije zajednički gradili svi jugoslovenski narodi. Ova vojna mašinerija je tokom naredne četiri godine brutalno razarala opkoljeno Sarajevo i vršila teror nad njegovim građanima.

Ovaj rekord od 3.777 granata ispaljenih u jednom danu samo je jedan od pokazatelja brutalnosti agresora.

Građani Sarajeva proveli su 1.425 dana u opsadi, pod snajperima, granatama, bez struje, vode, grijanja, slobode,… Ipak, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku