hamburger-icon

Kliker.info

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Na današnji dan prije 24 godine srpske snage su na Sarajevo ispalile 3.612 granate !

Da se ne zaboravi i ne ponovi : Na današnji dan prije 24 godine srpske snage su na Sarajevo ispalile 3.612 granate !

22 Jula
23:23 2017
John Hamill, irski potpukovnik i nekadašnji posmatrač UN-a, koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio oficir za vezu pri Sarajevsko-romanijskom korpusu (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), je prošle godine na suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, svjedočio da je na današnji dan prije 24 godine, 22. jula 1993., VRS ispalila 3.612 granata na Sarajevo, što su registrirali vojni posmatrači UN na srpskoj strani, među kojima je bio i on.

Ovaj dan izaziva jezu, a građani Sarajeva koji su se našli u glavnim gradu Bosne i Hercegovine, preživjeli su horor, jer je prema preciznim informacijama na ovaj grad 22. jula 1993. palo “rekordnih” 3.777 granata. To je bio najteži dan za Sarajlije za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.Iste navode iznio je potpukovnik Hamill i na suđenju Radovanu Karadžiću, rekavši da je tokom rata na Sarajevo dnevno padalo i po 3 .000 granata.

Hamill je bio uključen u istragu nakon granatiranja sarajevske pijace “Markale” u februaru 1994. godine.Prema njegovom iskazu, granate su došle sa srpskih položaja, odakle je dnevno, kako je i tada posvjedočio, na Sarajevo ispaljivano više od 3.000 granata.

I Harry Konings, John Wilson, Anthony Banbury, Richard Mole, David Fraser, Adrianus Van Baal, Thorbjorn Overgard, David Harland i John Hamill – sve visoko rangirani oficiri ili posmatrači UN-a tokom opsade grada – potvrdili su na suđenju Radovanu Karadžiću da su tokom skoro četiri ratne godine vidjeli kako snage VRS-a, a posebno Sarajevsko-romanijskog korpusa, nasumično granatiraju grad i snajperski djeluju po civilima.

Dragan Mioković, bivši istražitelj Centra službe bezbjednosti (CSB) Sarajevo, je u oktobru 2010. godine kao svjedok tužilaštva ICTY-a na suđenju Karadžiću kazao da je učestvovao u istragama više desetina incidenata granatiranja i snajperisanja.

Upravo zbog svega ovoga, današnji datum izaziva horor i ružno sjećanje kod svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Dan koji  se nikada ne smije, i neće zaboraviti…

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku