Ni 22 godine nisu bile dovoljne da imalo zacijele rane na srcima majki i porodica šestorice Srebreničana koje su na današnji dan, 17. jula 1995. godine, pred kamerama kod Trnova strijeljali pripadnici zloglasnih „Škorpiona“. Jedinice koju je osnovala i vodila Državna bezbjednost Srbije, kao dio sistema agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, prenosi INS.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Priču o “Škorpionima” svjetska javnost upoznala je upravo nakon što je otkrivena snimka šestorice Srebreničana. Zločin je počinjen pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca.

Podsjetimo, snimka ubistava je prvi put prikazana pred Tribunalom u Hagu, i to na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Inače, na snimku prikazanom tokom svjedočenja istražiteljice Haškog tribunala, Erin Gallagher, vidi se kako grupa pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, te ih uz pogrdne riječi i uvrede odvodi u šumu i, pojedinačnim hicima i rafalima, četvoricu ubija s leđa. “Škorpioni” su žrtvama, dok su ležale, iz blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

Za ovaj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da izvršio zločin sa predumišljajem.

Prošlog mjeseca počelo je ponovljeno suđenje i nekadašnjim čelnicina Državne bezbednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, ljudima koji se dovode u vezu sa nastankom i vođenjem „Škorpiona“, kao i drugih sličnih jedinica. Suđenje se vodi pred Mehanizmom međunarodnih krivičnih sudova (MMKS), koji je pravni nasljednik Haškog tribunala. Oni su nakon prvog suđenja bili oslobođeni, ali je Žalbeno vijeće Tribunala tu odluku ukinulo i naredilo novo suđenje.

Majke Srebenice svake godine pohode mjesto zločina kod Trnova.

Majka Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir, inače najmlađa žrtva ubijena na ovom stratištu, izgubila je još jednog sina u još jednoj poznatoj tragediji, onoj 25. maja 1995. godine u Tuzli. Kao i muža, u Srebrenici. Samo ova neopisiva tragedija Alispahića, dovoljno je teška da ispiše svu tugu i bol Bosne. A koliko je takvih priča…

Upozoravamo vas da su snimci uznemirujućeg karaktera