hamburger-icon

Kliker.info

Da li je ubijen čovjek koji je izradio bombu postavljenu pod terenac Taiba Torlakovića?

Da li je ubijen čovjek koji je izradio bombu postavljenu pod terenac Taiba Torlakovića?

21 Novembra
07:12 2006

Porodica je prijavila nestanak jer im se Aleksandar, dok je bježao od policije, redovno javljao, pa čak i boravio u svojoj kući. Međutim, od 18. januara članovi porodice o njemu ništa nisu čuli te su se odlučili obratiti policajcima. Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više navrata su, kako saznajemo, saslušavali sve njegove bliske prijatelje, ali još nisu došli do informacije gdje je tijelo mladića, za kojeg se pretpostavlja da je ubijen.
Opsežna istraga pokrenuta je jer je Novčić nestao pod čudnim okolnostima. Nakon što je dobio poziv s Pala da hitno dođe u Sarajevo jer je jedan terenac u Sarajevu trebao biti dignut uzrak, Novčić se uputio na dogovoreno mjesto. Međutim, nestao je na putu Trebinje – Sarajevo.
Istražujući bombaške napade, policajci su utvrdili da je Novčić izrađivao eksplozivne naprave koje su potom njegovi kompanjoni postavljali pod određena vozila, kao što je slučaj podmetanja bombe pod vozilo Srećka Gagre iz Mostara, Danila Pavlovića s Pala i niz drugih eksplozija. Špekuliralo se i da je Novčić izradio napravu kojom je uzrak dignut terenac Taiba Torlakovića, koji je tom prilikom poginuo.
Za niz eksplozija u Trebinju i Mostaru, pored Novčića, sumnjičeni su i Slaven Vukajlović, Dražen Šiniković te Miodrag Ateljević i Dražen Radić iz Trebinja, koji su također zajedno sa Željkom Tasovcem i ostalima privedeni za niz krivičnih djela tokom akcije pripadnika SIPA-e u Trebinju. Oni su i ranije osuđivani zbog krađe vozila, prodaje droge i drugih krivičnih djela.
Nezvanično saznajemo da su ti mladići za potrebne poslove angažirali Novčića, koji im je za određenu sumu novca pravio eksplozivne naprave. Međutim, problemi između njih nastali su kada su ga počeli neredovno isplaćivati, a zbog straha da bi ih mogao odati istražiteljima, cilj im je, kako nam je nezvanično rečeno, bilo da ga uklone.
Izgleda da je pravi moment za to bio kada je Novčić, kako saznajemo, dobio telefonski poziv da hitno dođe u Sarajevo.
U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo saznajemo da je Novčić veoma bitan za istraguo ubistvu Taiba Torlakovića, ali da je već izvjesno vrijeme nedostupan organima gonjenja. Jedno vrijeme se, kažu u Tužilaštvu, govorilo da se Novčić krije u Zrenjaninu, ali poslije određenih provjera ta informacija pokazala se nepouzdanom. Čak je, kažu, i do njih došla informacija da je prijavljen Novčićev nestanak.
Novčićev eventulani iskaz, kažu u Tužilaštvu, mogao bi pomoći da se dođe do nalogodavaca Torlakovićeve likvidacije te bi bili spremni ponuditi imunitet u zamjenu za informacije. U svakom slučaju, za Novčićem će, najvjerovatnije, biti raspisana potjernica.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku