hamburger-icon

Kliker.info

Da li će Sulejman Tihić ostati na čelu SDA?

Da li će Sulejman Tihić ostati na čelu SDA?

10 Oktobra
03:16 2006

Prije svega, namjeravaju se riješiti Tihića jer se zalaže za koaliciju sa SDP-om s obzirom na zajednički stav o usvajanju ustavnih promjena.
Tihić je svjestan činjenice da je izgubio, a da je njegova stranka osvojila najviše glasova za državni Parlament, doznajemo od dobro upućenih o događanjima u toj stranci. Također, navode da je normalno da Tihić postavlja uvjete o suradnji s bilo kojom strankom. Silajdžić, s druge strane, namjerava postavljati uvjete kao da je izborni pobjednik i bit će teško postići sporazum.
 Što se tiče županija, nijedna stranka nema apsolutnu većinu. U Sarajevskoj,  Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji teško će se formirati koalicije jer se mora uzeti u obzir SBiH, SDP, pa čak i DNZ. Izvjesno je, prema trenutačnom raspoloženju, da bi SDA i SBiH mogli oformiti vlast u Tuzlanskoj županiji. U Zeničko-dobojskoj nema govora o koaliciji SDA i SDP-a, dok u Goraždu pobjednički SBiH jasno govori da neće u koaliciju sa SDA. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ako bi se udružili, većinu bi mogli imati SBiH i HDZ 1990. U federalnom Parlamentu mora se napraviti dogovor između SDA, SDP-a i HDZ-a da bi se dobila natpolovična većina. Ako bi se odustalo od tog pokušaja, SDA i SBiH mogli bi zajedno imati natpolovičnu većinu.  Međutim, ključ rješenja je u koaliranju na državnoj razini, a sve je povezano s ustavnim promjenama. Ako se predložene ustavne promjene žele usvojiti, onda je prirodna koalicija SNSD, SDA, SDP i HDZ BiH. Time bi se prikupila dvotrećinska većina glasova, a toliko je potrebno za usvajanje ustavne reforme. No, ni to nije sigurno jer nitko ne može jamčiti kako će pojedini zastupnici SDA glasovati, naročito ako su bliski stavovima Silajdžića. SDA se već podijelio između pristaša Tihića i Silajdžića. Veliki utjecaj u stranci još uvijek ima Bakir Izetbegović, a on se još uvijek nije opredijelio ni za Tihića ni Silajdžića, navode dobro upućeni izvori. Međutim, i on će morati odlučiti na čiju stranu će stati u sljedećih nekoliko tjedana.


(Dnevni list)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku