hamburger-icon

Kliker.info

“Cvijet za ranjenike” : Oko 3.000 antifašista u Jablanici položili cvijeće i odali počast poginulim borcima NOR-a

“Cvijet za ranjenike” : Oko 3.000 antifašista u Jablanici položili cvijeće i odali počast poginulim borcima NOR-a

09 Maja
16:10 2015

jablanica5Povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i 72. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi, danas je organizirana manifestacija pod nazivom “Cvijet za ranjenike“ koja je počela spuštanjem 72 karanfila s mosta u Neretvu. Oko 3.000 antifašista okupljenih u Jablanici, položili su cvijeće i odali počast poginulim borcima NOR-a na Spomen-obilježje Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Nakon toga održana je i svečanost, a prisutnima su se obratili načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, Svetlana Broz, dr. Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH, te Hrvoje Mimica iz Omiša, pripadnik Druge dalmatinske proleterske udarne brigade u Drugom svjetskom ratu.

– Cilj je da probudimo svijest kod ljudi da nastave borbu protiv antifašizma, kojega i danas ima i koji nije pobijeđen. Antifašizam je ideja za koju se zaista treba boriti – kazao je Feni Ozren Islamović, sekretar SABNOR-a Jablanica.

Na manifestaciji će biti prikazan i film “Krupno u totalu” autora Saše Mašića, rađen po serijalu “U ime naroda” autora Josipa Pejakovića.  Organizatori manifestacije su SABNOR BiH, Jablanice, Kantona Sarajevo, Društvo Josip Broz Tito” Jablanica, te Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku