hamburger-icon

Kliker.info

Čuveni nobelovac o grčkom referendumu : Grci su se spasili, a EU se treba stidjeti !

Čuveni nobelovac o grčkom referendumu : Grci su se spasili, a EU se treba stidjeti !

06 Jula
21:41 2015

PaulK123Nobelovac Paul Krugman smatra da su se Grci spasili “užasa štednje” povijesnim “ne”, a da se Europa treba stidjeti zbog svoje nasilničke kampanje.Čuveni ekonomist je u danu nakon referenduma ocijenio da su pokušaji EU da nametnu daljnje mjere štednje Grčkoj i praktično sruše vladu “sraman trenutak za uniju”.On je naveo da je Europa “izbjegla metak” i dodao da to što su Grci usprkos predviđanjima glasali za “ne” predstavlja razlog za uzdah olakšanja svih, “pa čak i onih koji najviše podržavaju EU”.

“Da je kampanja Trojke bila uspješna i da su Grčkoj nametnuli mjere štednje, koje dokazano ne funkcioniraju, to bi bio užasan presedan. Čak i da to što kreditori pričaju ima smisla”, naveo je Krugman.On je dodao da to što oni govore “naravno nema smisla”.

“Istina je da su europski tehnokrati kao srednjovjekovni liječnici koji su insistirali na ‘puštanju krvi’, a kada bi njihovim pacijentima bilo još gore, tražili su da se pusti još krvi. Pobjeda ‘da’ bi osudila Grčku na godine patnje pod mjerama koje nisu dale rezultate i ne mogu ih ni dati”, naveo je on.Nobelovac je priznao da trenutno nitko ne zna kakvo bi rješenje trebalo naći za Grčku i njene dugove, pa čak je naveo i da nitko nije siguran bi zemlja trebala ostati u eurozoni.

“…ECB je sada pred nezgodnim izborom. Ako nastavi financirati grčke banke, priznat će da je zamrzavanje bio čisto politički potez, a ako ne nastavi, onda će u suštini natjerati Grčku da prijeđe na drugu valutu. Ako novac ne stigne iz Frankfurta, Grčka neće imati izbora osim da isplati penyije  i plaće papirima koji bi bili de fakto paralelna valuta, nešto što bi uskoro mogla postati drahma. Na drugoj strani, kada bi se nastavilo financiranje, pretpostavimo da dođe do krize bankarskog sistema. To također ostavlja otvorenim pitanjem kako izazvati ekonomski rast”, naveo je Krugman.

Krugman je podsjetio da smo prošle sedmice  saznali da je MMF, jedan od članova Trojke, zaključio da dug Grčke ne može biti plaćen.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Ma tako je
    Ma tako je 09 Jula, 17:14

    Fukara trazi para pa se onda fukara pravi da fukara nije i ne vraca pare jer fukara nije fukara – fukara je sebi najbolja i najpametnija. Svi su bjeda – samo je fukara prava fukara. Odjebi nobelovce u odskocima

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku