hamburger-icon

Kliker.info

Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka mirno živi u Osijeku

Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka mirno živi u Osijeku

29 Januara
23:04 2014
Foto: Jutarnji list

Foto: Jutarnji list

Njemačko Specijalno tužiteljstvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu osobe za koju se sumnja da je sudjelovala u počinjenju ratnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata . Ime Jakoba Dencingera iz Osijeka (ili Jakoba Franka Denzingera) nalazi se na tom njemačkom popisu s još 60-ak imena koje je spomenuta institucija sastavila prije nekoliko mjeseci i o tome izvijestila svjetsku javnost, piše ”Jutarnji list”.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, pak, potvrdilo je za Jutarnji da imaju ime osobe s njemačkog popisa, ali nisu željeli potvrditi je li zaista riječ o Jakobu Dencingeru, rođenom 1924. u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional-socijalističke partije, i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti. Ono što znamo jest da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD-a.

Nijemci, kako doznajemo, nisu dostavili dokaze da je Denzinger umješan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio dio nacističkog vojnog aparata koji je sudjelovao u masovnim ratnim zločinima. Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz Nurnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu.

Ipak, to isto ime nalazi se i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje od državljanstva jer su lagali u službenom u prostupku njegova dobivanja.

Američko Ministarstvo pravosuđa, Odjel za posebne istrage, 1. kolovoza 1989. predložio je pokretanje sudskog postupka protiv Jakoba Franka Denzingera, alias Jakob Denzinger, alias Jacob Denzinger, rođenog 1924, u Čepinu, Hrvatska, Jugoslavija. Amerikanci su tražili samo jednu stvar: da sud ukine odluku o državljanstvu SAD-a koje je Denzinger dobio 1972., gotovo 16 godina nakon što se uselio u tu zemlju. Razlog: lagao je o svojoj prošlosti. Denzinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik Waffen SS-a, zapravo, član jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih postrojbi Totenkopfa (Mrtvačkih glava).

On to, naravno, nije spomenuo u svojim ovjerenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.

Čepinski dečko (imao je tek 18 godina kada je ušao u SS), foksdojčer Jakob Frank Denzinger, bio je čuvar u najmanje pet tvornica smrti. Zarobili su ga zapadni saveznici negdje u Francuskoj, 24. travnja 1945., šest dana prije nego je Adolf Hitler pregrizao ampulu cijankalija i odmah potom zapucao sebi u glavu.

Kako tvrdi američki tužitelj, tijekom služenja u bataljunu Totenkopf tuženik je zastupao, zapovjedao, poticao, pomagao ili na drugi način sudjelovao u u progonu osoba zbog njihove rase, vjeroispovjesti, državljanstva, političkog opredjeljenja i sve to po naputcima ili izravnoj vezi s nacističkom vlašću u Njemačkoj.

(Kliker.info/JL)

Podijeli

Jedan komentar

  1. LOLO
    LOLO 30 Januara, 10:21

    Manite se covjeka,zar ne vidite desavanja na Bliskom Istoku od 1948-2014.?
    Ko je zapravo dzelat?ZIDOVI!!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku