hamburger-icon

Kliker.info

Čudo njemačke politike: Iseljeniku iz Koprivnice četvrti mandat u Bundestagu

Čudo njemačke politike: Iseljeniku iz Koprivnice četvrti mandat u Bundestagu

26 Septembra
06:54 2017

Iako je bio pozicioniran tek na šesnaestom mjestu SPD-ove liste u Baden-Württembergu, Josip Juratović je s osvojenih 23,2 % glasova po četvrti put osvojio mandat u njemačkom Bundestagu.   O kakvom uspjehu se radi govori i podatak da nikomu u SPD-a nije pošlo za rukom da u okrugu Heilbronn osvoji četiri puta za redom mandat u Bundestagu.

Unatoč lošem rezultatu SPD-a Juratović je postigao i najbolji rezultat SPD-a u sjevernom Württembergu.

Iseljenik iz Koprivnice, sindikalist i radnik s tvorničke trake iz Audija

Svima je poznato da je Juratović napravio presedan kada je osvojio prvi mandat 2005. godine, kada je kao hrvatski iseljenik iz Koprivnice, sindikalist i radnik s tvorničke trake iz Audija, dospio u Bundestag, što je tada također bio presedan.

Svi Juratovićevi osvojeni mandati su svojevrsno čudo njemačke politike gdje mu se pripisuje ogroman politički talent kojem se posebno dive mladi, jer je svojevrstan i motivator da se sve  može postići uz dovoljno truda i zalaganja.

Glavni Juratovićev oponent iz CDU-a Alexandar Throm na svoj naslov na plakate je stavio “Jedan od nas”, što su brojni komentirali da je bilo usmjereno protiv iseljenika, kao i protiv samog njegova glavnog oponenta u Heilbronnu, Josipa Juratovića. Sve to njemačkog političara hrvatskih korijena, iza kojeg stoji ogroman rad i tridesetgodišnje iskustvo u politici, nije omelo u osvajanju novog mandata.

Njegovi birači su prepoznali i nagradili njegov rad i borbu za prava radnika. Iako ga često nazivaju fenomenom u njemačkoj politici, Juratović sam uvijek naglašava kako on nije nikakav fenomen, nego da je za  njegov uspjeh ipak  najvećim dijelom zaslužno njemačko društvo koje je omogućilo da netko stranog podrijetla, bez akademske naobrazbe ali uz ogromno zalaganje, talent i trud ipak može uspjeti u Njemačkoj.

 Jedini put socijaldemokrata je pozicioniranje u vođenju opozicije

Unatoč svemu, Juratović je ostao lokal patriota svoje rodne Koprivnice  koji ne ostaje ravnodušan ni kada je u pitanju pomoć u stvaranju mira i stabilnosti u svijetu.

– Velika je šteta za demokraciju što SPD nije uspio postići bolji rezultat ali povjerenje koje sam dobio od 42.454 birača iz svog okruga je moj kompas za moje političko djelovanje i odličan pokazatelj da su moji birači prepoznali moje zalaganje za okrug Heilbronna te da me i dalje podržavaju, za što im se od srca zahvaljujem – izjavio je Juratović ne zaboravljajući zahvaliti i svima onima koji su mu poklonili svoj glas u ovim izborima. Što se tiče izbora njegove stranke, koji nisu sjajni kao njegovi, Juratović kaže:

– Ovi rezultati SPD-a  su jasan pokazatelj da jedini put socijaldemokrata je trenutno pozicioniranje u vođenju opozicije. Kancelarka Merkel je ovim izbornim rezultatom prinuđena stvarati koaliciju s četiri stranke u kojima su stranke poput zelenih i liberala u potpunoj  suprotnosti. Međutim rad u opoziciji SPD mora iskoristiti za jačanje svog profila, i u ovako složenim vremenima u kojim se nalazi cijela Europa potrebna je stranka koja će društvo spajati, a ne razdvajati kao što to čini autokratski pokret AfD-a.

Konzervativne i liberalne stranke će uglavnom voditi politiku maksimalne koristi za sebe dok jedini koji će se suprotstaviti tom autokratskom pokretu su zasigurno i dalje  socijaldemokrati, kazao je Juratović dodajući kako će SPD, stranka koja je kao najstarija stranka Njemačke, naviknuta na borbe protiv monarhije, fašizma, komunizma i svakog oblika totalitarizma, biti i protiv prekrivenih nacista u redovima AfD-a, izjavio je za Večernji list Josip Juratović.

(Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku