hamburger-icon

Kliker.info

Čudna jada od Mostara grada : Gradska uprava u štrajku

Čudna jada od Mostara grada : Gradska uprava u štrajku

16 Novembra
23:17 2009

Šemsa Pehilj uzaludno je tokom dana pokušavala izvaditi rodni list i potvrdu o državljanstvu za svog sina. Gradska uprava Mostara od danas je zvanično zatvorena.Iako su sindikati najavili kako će za građane raditi centralni Odjel uprave, u Odjelu je omogućeno samo podnošenje zahtijeva.„Ja sam došla da sinu izvadim dokumente koji su mu potrebni za konkurs, za radno mjesto. Ne mogu da izvadim ni državljanstvo, ni rodni list, znači gubi mi sin pravo na posao, jer konkurs ističe ove sedmice“, rekla je Pehilj za RSE.Mnogi su građani Mostara su poput Pehilj ostali šokirani zaključanim vratima Gradske uprave. Ogorčeni su prije svega na aktuelnu vlast.Emir Topuz, predstavnik Sindikata Gradske uprave Mostar, je rekao da je dogovor Sindikata bio da gradske službe rade dva sata.„Mi smo donijeli odluku da Centralni ured pruža usluge dva sata građanima, ali neke kolege to ne žele činiti, mi ih ne možemo natjerati, predugo traje sve ovo“, rekao je Topuz.

NEMA DRUGOG PUTA                              Do  kada će štrajk potrajati u Sindikatu kažu zavisi od Visokog predstavnika, od kojeg se očekuje da nametne odluku o budžetu i riješi pitanje izbora gradonačelnika, kako bi zaposlenici konačno dobili plate, ali i kako bi Grad Mostar počeo napokon funkcionisati, Više od 400 dana grad Mostar je bez gradonačelnika, dok je odluka o privremenom finansiranju koju je nametnuo Visoki predstavnik istekla sa 30.septembrom.„Već smo zaglibili u duboku krizu.I da se usvoji budžet do kraja godine, u Gradu su nastale ogromne štete.Zaustavljeni su gotovo svi investicijski projekti gdje je Grad Mostar investitor- obnova centralne porušene zone, izgradnja sportske dvorane, mosta preko Neretve- sva su gradilišta zatvorena,“ rekao je Zvonko Stanić, član Sindikata Gradske uprave.U očekivanju odluke OHR-a, za sutra je najavljena i blokada tunela Salakovac, na sjevernom prilazu Mostaru i ceste koja veže Mostar sa zapadnom Hercegovinom. Put će blokirati vatrogasci i služba Civilne zaštite. Iako policija ovu blokadu nije dozvolila, Milenko Zovko, predsjednik sindikalne organizacije kaže kako drugačijeg načina nema.„Žao nam je ali i broj 123 od sutra ujutro od 7 sati više nije u funkciji. To je po prvi put u 120 godina djelovanja vatrogastva i 60 godina profesionalnog djelovanja, da se tako odnose prema vatrogascima. Žalosno je to,“ rekao je Zvko.

GUINESSOVA KNJIGA REKORDA                   n podsjeća da su vatrogasci pet godina nakon nametanja Statuta od strane Visokog predstavnika i dalje jedina do kraja objedinjena služba u Mostaru.Dodaje i kako su se međunarodni zvaničnici redovno slikali pored vatrogasaca, koje se danas javno ponižava neriješenim statusom, lošim materijalnim uslovima i mizernim platama koje kasne mjesecima:„Mi funkcioniramo punih pet godina besprijekorno, ipak se pitamo zbog čega su nas ostavili da nas ovako ponižavaju, gaze po nama i oduzimaju nam dostojanstvo.“Kulturne institucije su mjesecima u generalnom štrajku, dok su ustanove poput javnih kuhinja ili škola pred zatvaranjem zbog nedostataka novca između ostalog i za grijanje. Zbog nemogučnosti političkog dogovora, propala je i zadnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj se za gradonačelnika tajno glasalo po zahtijevu OHR-a, nakon čega su vijećnici od Visokog predstavnika zatražili da nametne odluku o privremenom finansiranju.„Poziv Vijeća da se na osnovu Bonskih ovlasti produži odluka o privremenom finansiranju je zaista neozbiljna, jer je Visoki predstavnik tu odluku donio do sada dva puta. Trenutno razmatramo nekoliko opcija i o ovom pitanju će se raspravljati tokom sedmice sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji ima sastanak ovde u Sarajevu,“ rekao je Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.Sve navedeno složili bi se zlobnici, ako ništa drugo, Mostaru svakako jamči siguran ulazak u Guinessovu knjigu rekorda, kao najanarhističniji grad u svijetu, po aplikaciji koju su u petak i zavnično objavili članovi pokreta Dosta.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku