hamburger-icon

Kliker.info

Crno na bijelo : Ruski umjetnici učestvovali u pripremama demonstracija na Krimu (VIDEO)

Crno na bijelo : Ruski umjetnici učestvovali u pripremama demonstracija na Krimu (VIDEO)

03 Oktobra
14:18 2014

Djakonov2Donski kozaci, koji su u Banjoj Luci, aktivno su učestvovali u pripremama demonstracija na Krimu neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini, javlja Federalna televizija.Kako navodi FTV, Kozake je predvodio Nikolaj Đakonov koji je, također, stigao u Banju Luku. Kozaci su u Ukrajini koristili iste uniforme koje su nosili i jučer u Banjoj Luci.U međuvremenu, pomoćnica ministra za kulturu RS-a Irena Soldat-Vujanović izjavila je da je u Banju Luku stiglo više od 100 umjetnika iz Ruske Federacije, zbog učestvovanja na manifestaciji koja se održava povodom obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata.Vujanović je precizirala da su aktivnosti u vezi sa ovim programom dogovorene još u februaru, međutim, nije znala zašto ruski umjetnici, odnosno Donski kozaci nisu znali datum svog nastupa. Također, u Ministarstvu prosvjete ne znaju ni kada su i koliko je tačno ruskih umjetnika doputovalo u Banju Luku.

Kontrola kretanja ruskih državljana

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u sklopu svojih nadležnosti provodi kontrolu kretanja i boravka stranih državljana, pa tako i grupe državljana Ruske Federacije koja boravi na području Laktaša u bh. entitetu Republika Srpska.”Uz mjere detaljne kontrole na terenu kroz kontrole kretanja i boravka, uključene su sve sigurnosno-obavještajne agencije BiH, kao i međunarodni partneri”, potvrdila je za Anadoliju Sanja Škuletić-Malagić, glasnogovornica Službe za poslove sa strancima BiH.Iz Službe za poslove sa strancima BiH navode da je sve to izazvalo sumnju i potrebu mjera detaljne kontrole na terenu kroz aktivnosnti kontrole kretanja i boravka koje će trajati sve dok ova grupa bude boravila u našoj zemlji.”Nikakve mjere neće biti poduzimane sve dok stranci poštuju pravni poredak Bosne i Hercegovine. U slučajevima nepoštivanja pravnog poretka i imigracionih propisa BiH, reakcija može okončati otkazivanjem gostoprimstva, odnosno mjerama protjerivanja sa zabranom ulaska u BiH u trajanju od jedne do pet godina”, kazala je Škuletić-Malagić.

Zamjenik komandanta velike donske vojske

Ona je naglasila da “sama činjenica da je neko bio na stranom ratištu nije prepreka ulasku, ne samo u BiH nego ni zemlje EU. Prepreku predstavljaju međunarodne potjernice kakvih za ovim licima nema”.Anadolija saznaje da Nikolaj Đakonov, koji sebe u prilogu medija u BiH naziva donskim kozakom, na web-siteu u centru Kozaka (http://kazak-center.ru/news/nikolaj_djakonov_o_situacii_na_khopre/2013-11-25-2703) naziva zamjenikom komandanta velike donske vojske. Također, u jednom video snimku govori o učešću Kozaka/dobrovoljaca u sukobima u Ukrajini: Sevastopolj, Krim… (Kliker.info-Oslobođenje)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku