hamburger-icon

Kliker.info

Crno i bijelo : Pročitajte šta sadrži koalicioni sporazum koji su danas potpisali Izetbegović i Radončić !

Crno i bijelo : Pročitajte šta sadrži koalicioni sporazum koji su danas potpisali Izetbegović i Radončić !

19 Oktobra
16:50 2015

potpis3Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i lider SBB-a Fahrudin Radončić potpisali su danas u Sarajevu koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u BiH.Sporazumom je definisan program koaliranja ove dvije stranke i sadrži deset tačaka.

U nastavku pročitajte šta sadrži koalicioni sporazum između SDA i SBB-a:

Polazeći od izražene volje birača na Općim izborima održanim 12. oktobra 2014. godine;

Odlučni u namjeri da osiguramo stabilno i efikasno funkcionisanje parlamentarnih većina i izvršnih vlasti u Bosni i Hercegovini koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje životnih pitanja građana;

Usmjereni reintegraciji Bosne i Hercegovine, demokratske države ravnopravnih građana i naroda i  njenom integrisanju u EU i NATO, kategorično odbacujući bilo kakve nove etničke i teritorijalne podjele;

Posvećeni ostvarivanju ravnopravnosati svih građana na cijelom prostoru BiH i sprečavanju diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti;

Odlučni u namjeri da svim ustavnim i zakonskim sredstvima spriječimo kršenje Dedjtonskog mirovnog sporazuma koja su direktna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH;

Opredjeljeni za ispunjavanje obaveza iz izjave Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 29. janura 2015., potvrđene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine au vezi sa obnovljenim pristupom Evropske unije prema Bosni i Hercegovini;

Bezrezervno podržavajući usvojenu Refermsku agendu i Akcioni plan za njeno provođenje na svim nivoima vlasti;

Kao partneri u parlamentarnim većinama i tijelima izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini utvrđujemo

ZAJEDNIČKE PROGRAMSKE PRIORITETE ZA DJELOVANJE ZAKONODAVNE I IZVRŠNE VLASTI U BOSNI I HERCEGOVINI U TEKUĆEM MANDATU

POLITIČKA STABILIZACIJA I EFIKASNOST VLASTI NA SVIM NIVOIMA U BiH: U najkraćem roku izvršiti popune i poltrebne rekonstrukcije tijela izvršne vlasti koje će omogućiti efikasan rad i nastavak uspješnog provođenja nužnih reformi.

ZAŠTITA SUVERENITETA I TERITORIJALNOG INTEGRITETA BOSNE I HERCEGOVINE: Svim ustavnim i zakonskim sredstvima spriječiti kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao što je referendum o bh pravosuđu u entitetu RS, kojim se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet  BOsne i Hercegovine, a cijeli region vodi u destabilizaciju.

OSIGURANJE RAVNOPRAVNOSTI GRAĐANA NA CIJELOM PROSTORU BiH: Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i uklanjanje diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju ustavom zagarantovanih prava. Osigurati pravo bošnjačkoj djeci da se u entitetu RS obrazuju na bosanskom jeziku, odnosno svima i na cijelom prostoru BiH da se obrazuju na svom matewrnjem jeziku.

PROVOĐENJE REFORMI: Na svim nivoima bezrezervno podržati nastavak usvajanja konkretnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi iz Akcionog plana za provođenje Reformske agende, kojima će se vlast učiniti funkcionalnijom, stabilizirati ekonomija, osigurati uslovi za razvoj i oporavak privrede te intezivirati zapošljavanje.

UNAPREĐENJE POSLOVNOG AMBIJENTA: Nastaviti  sa donošenjem zakona kojima će se unaprijediti radno-pravno zakonodavstvo, smanjiti nameti koji opterećuju realni sektor, poboljšati stepen naplate poreza i povećati efikasnost pravosudnih, policijskih i inspekcijskih organa uložiti dodatne napore za privlačenje stranih i jačanje domaćih investitora.

SMANJENJE JAVNE POTROŠNJE: Nastaviti sa provođenjem mjera u cilju ostvarenja budžetskih ušteda smanjivanjem državne administracije i rashoda za plate i naknade zaposlenima u administraciji, smanjivanjem materijalnih troškova iobustavom finansiranja neproduktivnih projekata.

EFIKASNA BORBA PROTIV KORUPCIJE I ORGANIZIRANOG KRIMINALA: Donijeti i efikasno provoditi potrebne strategije za suzbijanje kriminala i korupcije i pružiti punu političku i institucionalnu podršku nadležnim organima za rješavanje predmeta sistemske korupcije i kriminala.

OBRADA I OBJAVA REZULTATA POPISA STANOVNIŠTVA U BiH IZVRŠENOG 2013. GODINE: Zbog važnostipopisnih podataka za donošenje neophodnih ekonomskih, razvojnih, socijalnih i drugih strategija, pružiti podršku što hitnijoj obradi i objavi popisnih podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim statističkim standardima na koje se BiH obavezala potpisivanjem Protokola sa međunarodnim statističkim institucijama.

INTEGRISANJE U EU: Provođenjem navedenih reformi i usvajanjem efikasnog mehanizma koordinacije osigurati uslove za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU početkom naredne godine.

INTEGRISANJE U NATO: U skladu sa obavezama iz Zakona o odbrani BiH i ranije jednoglasno donesenim odlukama Predsjedništva BiH, nastaviti sa knjiženjem perspektivne vojne imovine, kako bi se stekli uslovi za aktiviranje MAP-a za članstvo BiH U NATO-u.

Operativne korake i dinamiku popune i rekonstrukcije tijela izvršne vlasti dogovoriti će predsjednici stranaka potpisnica.

1-2-1

Foto: Faksimil (Prva stranica koalicionog sporazuma)
1-2-2

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku