hamburger-icon

Kliker.info

Crni ponedjeljak za Trumpa : Potvrđena izborna pobjeda Bidena u Michiganu,Uprava za opšte poslove objavila da tranzicija vlasti može početi!

Crni ponedjeljak za Trumpa : Potvrđena izborna pobjeda Bidena u Michiganu,Uprava za opšte poslove objavila da tranzicija vlasti može početi!

24 Novembra
01:05 2020

Emily Murphy, šefica ključne savezne agencije SAD-a koja mora odobriti predsjedničku tranziciju nakon američkih izbora i priznati Joea Bidena za pobjednika, poslala je u ponedjeljak pismo adresirano na Bidena kojim ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trumpa na novu upravu može početi.

Time je Biden de facto i službeno proglašen izabranim američkim predsjednikom (de iure će to učiniti elektorski kolegij 14. decembra), a ovaj potez omogućit će mu priljev financijskih sredstava potrebnih za kompliciran postupak prijenosa vlasti.

Pismo Emily Murphy, koje je stiglo i na adresu Bijele kuće, objavio je CNN nekoliko sati nakon što je glasnogovornica njezine agencije, koja nosi naziv Uprava za opće poslove (GSA), najavila da će o ovom pitanju razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma 30. novembra na zahtjev demokrata.

Okolnosti su se u međuvremenu promijenile s obzirom da je izborna komisija države Michigan, unatoč nekim najavama da to neće još učiniti, potvrdilo rezultate izbora prema kojima je u toj državi pobijedio Biden. Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Komisija tako potvrdila rezultate utrke u kojima je Biden tijesno pobijedio Trumpa.

S ovom potvrdom još manje je vjerojatno da će Trumpovi napori da ospori Bidenovu pobjedu tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prijevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Formalno priznavanje rezultata američkih izbora od strane GSA ključno je za preenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

Biden bi trebao preuzeti dužnost 20. januara.

Donald Trump se nekoliko trenutaka nakon objave iz GSA oglasio na Twitteru s tvrdnjom da je zapravo on inicirao proces tranzicije.

– Htio bih zahvatiti Emily Murphy na njezinoj posvećenosti i odanosti našoj domovini. Napadali su je, prijetili joj i zlostavljali je, a to nipošto ne bih poželio ni njoj ni njezinoj porodici  ni zaposlenicima GSA. Mi s našom borbom nastavljamo i vjerujemo da ćemo u konačnici prevagnuti, napisao je Trump najavljujući nastavak pravne bitke, ali uz sljedeći dodatak:

– Ipak, u najboljem interesu naše domovine, preporučujem Emily i njezinom timu da učine sve što je potrebno u pogledu inicijalnih protokola, a isto sam naredio i svom timu, napisao je Trump najavljujući kooperativnost u procesu prijenosa vlasti.

Na nacionalnoj razini, Joe Biden je na izborima dobio skoro 80 miliona glasova, dok je aktualni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 miliona biračkih glasova.

Također, Biden je osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trumpu.

Trump, međutim, i dalje poziva republikansku stranku da se “bori” i ne dopusti demokratima da “unište dokaze” o izbornoj prevari. Međutim, od njega se polako udaljavaju čak i njegovi republikanci i pozivaju na početak postupka tranzicije.

Elektori odlučuju 14. decembra

Elektori iz svih saveznih država trebaju se 14. decembra sastati na izbornom kolegiju i formalno potvrditi novog predsjednika. Biden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270 elektora.

Dok većina republikanaca ili podupire Trumpove napore na osporavanju izbornih reziltata ili ostaje tiha, sve je veći broj onih republikanaca koji ga pozivaju da prizna rezultat i pomogne prebacivanje ovlasti na Bidenovu administraciju.

Američka savezna država Georgia u utorak će početi ponovno prebrojavati glasove, odgovarajući na zahtjev kampanje predsjednika Donalda Trumpa, objavio je državni dužnosnik Georgije zadužen za nadgledanje izbora.

Novo prebrojavanje, za koje se ne očekuje da će izmijeniti potvrđene izborne rezultate po kojima je Joe Biden dobio izbore, završit će do ponoći 2. novembra, objavio je Gabriel Sterling.

Prebrojavanje će biti obavljeno električnim skenerima.

Georgia je prošle sedmice  već potvrdila izborne rezultate nakon ručnog prebrojavanja glasova, a Trumpova kampanja zatražila je u subotu još jedno prebrojavanje.

Po zakonu te savezne države kandidat može zatražiti ponovno prebrojavanje dva radna dana nakon potvrde rezultata, ako je margina razlike u glasovima manja od 0,5 posto. Biden je u Georgiji pobijedio Trumpa za 0,26 posto glasova.

Ponedjeljak je i rok do kada okruzi u Pennsylvaniji moraju podnijeti svoje ovjerene rezultate državnoj sekretasrki , demokratkinji Kathy Boockvar, a ona bi sljedećih dana trebala u ime države potvrditi te rezultate. 

Kampanja predsjednika Trumpa izvijestila je u ponedjeljak federalni prizivni sud u Pennsylvaniji da će zatražiti da se zaustavi “učinak” vjerojatne potvrde izbornih rezultata u toj zemlji, nakon što je niži sud otvorio put potvrdi izborne pobjede Joea Bidena u toj zemlji.

Po zakonu Pennsylvanije kandidat koji dobije više glasova dobiva sve glasove elektora. Biden je osvojio 51 posto u toj zemlji i ima 81.000 hiljada glasova više od Trumpa, što je jedva nešto više od 1 posto.

U subotu je Trump pretrpio veliki udarac u Pennsylvaniji, nakon što je sudac odbacio tužbu Trumpove kampanje kojom se željelo poništiti milione glasova poslanih poštom u toj državi.

U presudi, sudac Matthew Brann rekao je da su njegovu sudu predočeni “nategnuti pravni argumenti bez osnova i spekulativne optužbe”.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku