hamburger-icon

Kliker.info

Crna statistika : Svakog drugog umrlog u Federaciji BiH usmrćuje rak

Crna statistika : Svakog drugog umrlog u Federaciji BiH usmrćuje rak

27 Novembra
05:34 2008

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rikupljenima od zdravstvenih institucija koje su u sustavu, ali i onih privatnih, na području ovoga dijela BiH tokom prošle godine evidentirano je 4147 novooboljelih od karcinoma. Tokom iste godine umrlo je 1046 osoba od karcinoma, a stopa mortaliteta je 44,9 posto. Usporedbe radi, u 2004. godini prijavljeno je 3295 oboljelih od malignih bolesti. Godinu poslije se ta brojka povećala na 4666 oboljelih, dok je 2006. smanjena na 4139. Podaci o oboljelima prikupljani su u svih deset županija i ujedinjeni u Registru raka za Federaciju BiH za 2007. godinu.
Karcinom pluća
Muškarci najčešće obole od karcinoma traheje, bronha i pluća, pa je prošle godine evidentirano 590 takvih slučajeva, a sa 222 oboljelih – karcinom prostate je na drugome mjestu. Što se tiče žena, najviše ih oboli od karcinoma dojke, čak 478, dok je na drugome mjestu karcinom vrata maternice sa 162 evidentirana slučaja.Prema načinu dijagnostike malignih neoplazmi, najviše ih je otkriveno patohistološkim pregledom – kod 51,82 posto oboljelih. Kod 25,29 posto oboljelih karcinom je otkriven tek u fazi metastaze.Postoje razlike u stopi incidence malignih neoplazmi po županijama.
Najteže u Sarajevu
Najveće stope registrirane su u Sarajevskoj, Bosanskopodrinjskoj i SBŽ-u. Prednjači SŽ s čak 250 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a najmanja je stopa u Posavskoj županiji sa 20 oboljelih na 100 tisuća stanovnika.– No, o ovim se podacima može i raspravljati zna li se razlika u broju stanovnika tih županija – kazao je glavni federalni epidemiolog dr. Zlatko Puvačić. Prema podacima iz registra, HNŽ je na petom mjestu prema broju oboljelih. U toj je županiji registrirano više od 150 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, u ZHŽ-u nešto više od 60, a u HBŽ-u oko 30 oboljelih. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku