hamburger-icon

Kliker.info

Čovićeva akcija u Banjoj Luci : Može li lider HDZ-a spasiti svog idejnog brata iz Laktaša?!

Čovićeva akcija u Banjoj Luci : Može li lider HDZ-a spasiti svog idejnog brata iz Laktaša?!

22 Oktobra
15:10 2016

CovaDo22Ako Evropska unija uvede sankcije prema nama, Republika Srpska će izaći iz dogovora o provođenju Reformske agende, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Dodik je pojasnio da ne očekuje usvajanje bilo kakve rezolucije o osudi referenduma u RS-u u Evropskom parlamentu, aludirajući na najavu hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu Dubravke Šuice koja je prije nekoliko dana izjavila da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju “kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”.

Odgovarajući na pitanje kako iz perspektive Brisela vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica je rekla da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju “kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”.

Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica “ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH”.Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Dejtonskog sporazuma, i to bez odgađanja.

“Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu. Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdejtonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji”, kazala je Šuica.

No, nasuprot stavu Dubravke Šuice, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je u Banjoj Luci da je narod Republike Srpske i na referndumu i na lokalnim izborima rekao šta misli o važnim temama i da taj stav treba poštovati.

Čović je kazao da bilo kakve sankcije nikada nisu donijele dobro bilo kome u BiH, a da se Ustav i zakoni BiH moraju poštivati, bez obzira na to da li se s njima slažemo ili ne.Čović je kazao kako „duboko vjeruje da je zadatak BiH da ne budu tema izvan zemlje, jer kada smo bili tema, bavili su se sami sobom“ i dodao da „iz tog vremena trebamo izaći”.

Nije rekao, ali iz rečenog proizilazi da će Čović iskoristiti svoj autoritet kod hrvatskih zastupnika u EU parlamentu kako bi odustali od rezolucije koju najavljuje zastupnica Dubravka Šuica.U danima koji slijede vidjet ćemo može li Čović pomoći svom ideološkom bratu u nevolji.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku